Naar inhoud

Hebt u al eens overwogen om met uw klas een bezoek aan het Planetarium te brengen?
Neen? Wel dan willen wij u graag overtuigen om dit schooljaar die stap te zetten.
Waarom? Omdat we overtuigd zijn van de educatieve meerwaarde die het Planetarium aan uw lessen aardrijkskunde kan geven.

Thema’s als de Aarde en de planeten in ons zonnestelsel, de seizoenen, de sterrenbeelden, onze Melkweg, het verre heelal, ruimtevaart en ontdekkingsreizen naar andere planeten…

Dit alles kun je in het Planetarium beleven, want dat is nu juist het unieke aan een planetarium. Met de prachtige beelden van het heelal uit onze digitale databank en een rij krachtige projectoren, toveren wij de nachtelijke sterrenhemel, maar evengoed de planeten en het verre heelal op onze koepel en reizen we door de ruimte alsof het niets is. Telefonische info en reservering.

Lessen

Onze ‘sterrengids’ begeleidt uw klas doorheen deze reis en zorgt voor de verhelderende uitleg, steeds op het niveau van uw leerlingen.

Zin om nog verder te gaan? Kijk dan naar ons aanbod van workshops, die u bijkomend naast de ‘belevingsles’ in onze koepel kan aanvragen.

Duur: 30 minuten

Voor de allerkleinsten vanaf 4 tot en met 6 jaar hebben we een speciaal planetariumprogramma uitgewerkt waarin we hen met beeld, muziek en tekst vergasten op de wonderen in ons heelal. We prikkelen hun nieuwsgierigheid en fantasie onder een fonkelende sterrenhemel. We ontdekken er niet alleen sterren, maar ook de Zon en de planeten en vertellen wat een sterrenbeeld is en waar hun eigen dierenriemteken staat aan de hemel.

Duur: ± 30 minuten tot 1 uur

Afhankelijk van de leeftijd en de kennis van de leerlingen brengen we de kleutervoorstelling met wat extra uitleg of we passen de inhoud van de les voor de 2de graad aan.

Duur: 1 uur

Aan de hand van de Grote Beer en de Poolster vinden we onze weg tussen de sterrenbeelden die we vanavond aan de hemel kunnen zien. We ontdekken waarom de sterrenhemel van Oost naar West beweegt en waarom hij er niet overal ter wereld hetzelfde uitziet. Na een wandeling door ons zonnestelsel hebben Maan, Zon en de planeten weinig geheimen meer.

Voor deze les gaan we ervan uit dat de leerlingen een goede kennis van de windrichtingen hebben.

Duur: 2 uur (eventuele pauze inbegrepen)

We zoeken samen onze weg tussen de sterren. Sterrenbeelden verschijnen vanuit het niets op onze reusachtige koepel. Het ontstaan van dag en nacht en van de verschillende seizoenen wordt plots overduidelijk. Maan, Zon en planeten hebben voor ons weinig geheimen meer na ons bezoek.

Wij raden ten zeerste aan om deze les te boeken op het einde van het project Ruimte of de lessenreeks rond het thema Ruimte.

Duur: 2 uur (pauze inbegrepen)

Welke leerling is niet geboeid door een prachtige sterrenhemel? Beleef het heelal door middel van ons digitaal planetarium.

Voor de 1ste en 2de graad S.O. bieden we een les sterrenkunde en enkele workshops aan, aangepast aan de kennis en de leeftijd van uw leerlingen.

Ideaal als ondersteuning voor uw vak- of klasoverschrijdende projecten met sterrenkunde als inhoud.

Duur:  2 uur 15 of 2 uur 30 (afhankelijk van de gekozen cursus; pauze inbegrepen)

Deze cursussen sluiten aan bij het leerplan aardrijkskunde van de derde graad secundair. Meerdere vakgerichte en vakoverschrijdende eindtermen zijn er in verwerkt. Een voorstelling in het planetarium doet de leerlingen het ‘heelal’ beleven. Het geeft hen een beter beeld over de schaalgrootte, de ruimtelijke structuren en de bewegingen in en van het zonnestelsel, een sterrenstelsel en uiteindelijk het heelal.

Het aanschouwelijke aspect maakt dat leerlingen de leerstof beter begrijpen en vormt aldus een meerwaarde voor de lessen sterrenkunde in het vak aardrijkskunde.

Afhankelijk van de sterkte en de interesse van de leerlingen bieden we drie mogelijkheden aan:

  • Beginselen van de Kosmografie (duur: 2 uur 15)
  • Kosmografie Plus (duur: 2 uur 30)
  • Kosmografie + fulldome film (duur: 2 uur 15)

Beginselen van de Kosmografie: Inhoud

  1. inleiding: Poolster, windrichtingen, lichtpollutie
  2. het systeem Aarde – Zon
    • aardrotatie: schijn en werkelijkheid, circumpolaire sterren, plaatsbepaling op Aarde, dag en nacht voor een waarnemer op verschillende plaatsen op Aarde.
    • aardrevolutie: verklaring seizoenen met aandacht voor lengte van dag en nacht, plaats van opkomen en ondergaan van de Zon, bepalen van de culminatiehoogte van de Zon voor een waarnemer in Brussel. 
  3. de sterrenhemel
    • ecliptica, hemelequator, lentepunt, astronomie versus astrologie 
  4. het systeem Aarde – Maan
    • Maan: kenmerken, schijngestalten
    • Zons- en maansverduistering 
  5. het zonnestelsel
    • de Zon
    • planeten: schijnbare lusbeweging aan de hemel + voornaamste kenmerken
    • kometen, meteorieten, Kuipergordel en Oortwolk 
  6. de opbouw van het heelal
    • afstanden
    • bespreking van de Melkweg: structuur, van gaswolk tot supernova
    • clusters, superclusters, strengen 
  7.  efemeriden
    • de sterrenhemel van vannacht en de waarneembare hemellichamen 

Kosmografie Plus

Zelfde inhoud als de cursus ‘Beginselen van de Kosmografie’, met toevoeging van:

  1. precessiebeweging
  2. plaatsbepaling aan de hemel (coördinatenstelsels)

Kosmografie + fulldome film

 Zelfde inhoud als de cursus ‘Beginselen van de Kosmografie’, met weglating van:

  • dag en nacht voor een waarnemer op verschillende plaatsen op Aarde
  • ecliptica, hemelequator, lentepunt, astronomie versus astrologie

 Aangevuld met een fuldome film (± 30 min.) naar keuze:

  • Explore: Een ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van de sterrenkunde; van de Egyptenaren via Copernicus en Kepler tot op vandaag. De ontwikkeling van de ruimtevaart bracht onze kennis van het universum in een stroomversnelling.
  • The Secret Life of Stars : Rode dwergen, blauwe superreuzen, rode superreuzen, witte dwergen, planetaire nevels, supernova’s, zwarte gaten, … Ze passeren allemaal de revue in deze documentaire over het ontstaan en de levensloop van sterren.
  • Solar Superstorms : Visueel knappe documentaire over de drijvende krachten achter fakkelvelden, protuberansen en coronale massa-ejecties, met ruime aandacht voor de impact van de zonneactiviteit op de Aarde.

Workshops

  • Sterrenkaart

    Durée :  30 minuten
    Vanaf 2de graad basis tot en met 2de graad secundair.
    Max. 2 klassen

    Na een les in het planetarium kunnen leerlingen zelf aan de slag in deze workshop. Ze maken een sterrenkaart en leren dit instrument onder onze sterrenhemel gebruiken.

    Voor deze workshop is het noodzakelijk dat de leerlingen vlot met windrichtingen overweg kunnen.

  • Afstanden in het heelal

    Vanaf 3de graad basis tot en met 2de graad secundair
    Duur: 45 minuten (max. 2 klassen)

    We onderzoeken hoe groot de afstanden in het heelal werkelijk zijn. Vertrekkend vanuit het zonnestelsel gaan we via planeten en sterren op zoek naar het Andromedastelsel.

    Voor deze workshop moeten de leerlingen reeds kunnen werken met verschillende schalen.

  • Meteo

    Vanaf 2de graad basis tot en met 1ste graad secundair
    Duur: 45 minuten (max. 1 klas)

Voor blinden en slechtzienden

  • De hemel binnen handbereik

    Duur: 30 minuten
    Voor personen met een visuele handicap

    Deze planetariumfilm is specifiek gemaakt voor personen met een visuele handicap, zij kunnen het verhaal van de film, dat op de koepel vertoond wordt, tactiel volgen op een 3D geprinte halve koepel waarop de sterrenbeelden in reliëf staan.