Leraren
Hebt u al eens overwogen om met uw klas een bezoek aan het Planetarium te brengen?
Neen? Wel dan willen wij u graag overtuigen om dit schooljaar die stap te zetten.
Waarom? Omdat we overtuigd zijn van de educatieve meerwaarde die het Planetarium aan uw lessen aardrijkskunde kan geven.
Thema’s als de Aarde en de planeten in ons zonnestelsel, de seizoenen, de sterrenbeelden, onze Melkweg, het verre heelal, ruimtevaart en ontdekkingsreizen naar andere planeten…
Dit alles kun je in het Planetarium beleven, want dat is nu juist het unieke aan een planetarium. Met de prachtige beelden van het heelal uit onze digitale databank en een rij krachtige projectoren, toveren wij de nachtelijke sterrenhemel, maar evengoed de planeten en het verre heelal op onze koepel en reizen we door de ruimte alsof het niets is. Telefonische info en reservering.
Lessen
Onze ‘sterrengids’ begeleidt uw klas doorheen deze reis en zorgt voor de verhelderende uitleg, steeds op het niveau van uw leerlingen.
Zin om nog verder te gaan? Kijk dan naar ons aanbod van workshops, die u bijkomend naast de ‘belevingsles’ in onze koepel kan aanvragen.
Het planetarium is vooral een ruimtesimulator. Live observatie, bijvoorbeeld door telescopen, wordt uitgevoerd in een observatorium. In een planetarium gaat de koepel niet open, maar wordt de hemel identiek gereconstrueerd en wordt u ondergedompeld in het beeld dat op ons 360°-scherm wordt geprojecteerd. Het Planetarium van Brussel heeft met zijn 840 m² de grootste koepel van België en biedt plaats aan maximaal 340 bezoekers tegelijkertijd. Maar het belang van zo'n grote koepel is om een echte indruk te krijgen van het reizen in de ruimte. Het planetarium stelt ons in staat om de bewegingen aan de hemel waar te nemen, die ontstaan als gevolg van de rotatie van de aarde en de rotatie ervan rond de Zon. Hierdoor kunnen we ook de variaties in de positie van de zon, de maan en de planeten in de loop van de tijd of onze positie bekijken. Bovendien is het ook mogelijk om over het oppervlak van Mars te vliegen, dicht bij de ringen van Saturnus te komen, de Melkweg te verkennen, enz. Hoewel het planetarium geen museum als zodanig is, kunt u voor of na de les in onze ontvangsthal ronddwalen door onze kleine tentoonstelling met tijdelijke en permanente objecten.
Onze lessen
We zullen je altijd adviseren een live les te reserveren, omdat je deze het beste kunt aanpassen aan je inhoudelijke wensen, maar vooral aan je kennisniveau van je leerlingen. Bovendien kunnen we hierbij de tijd nemen om ons meer te verdiepen in bepaalde onderwerpen. De interactiviteit van deze formule stelt ons in staat om uw vragen te beantwoorden.
Voor kleuterscholen raden we echter ons kleuterprogramma aan, dat met zijn duurtijd van een half uurtje beter is aangepast aan de aandachtsspanne van de jongsten.
Waarom kiezen voor een film?
Als u niet over de ongeveer 2 uur beschikt (één uurtje voor 1ste en 2de graad basisonderwijs) die nodig zijn voor een les, of als u gewoon een vleugje wetenschappelijke cultuur wilt opsnuiven in prachtige beelden, dan zijn onze documentaires iets voor u.
Duur: 30 minuten
Voor de allerkleinsten vanaf 4 tot en met 6 jaar hebben we een speciaal planetariumprogramma uitgewerkt waarin we hen met beeld, muziek en tekst vergasten op de wonderen in ons heelal. We prikkelen hun nieuwsgierigheid en fantasie onder een fonkelende sterrenhemel. We ontdekken er niet alleen sterren, maar ook de Zon en de planeten en vertellen wat een sterrenbeeld is en waar hun eigen dierenriemteken staat aan de hemel.
Duur: ± 30 minuten tot 1 uur
Afhankelijk van de leeftijd en de kennis van de leerlingen brengen we de kleutervoorstelling met wat extra uitleg of we passen de inhoud van de les voor de 2de graad aan.
Duur: 1 uur
Aan de hand van de Grote Beer en de Poolster vinden we onze weg tussen de sterrenbeelden die we vanavond aan de hemel kunnen zien. We ontdekken waarom de sterrenhemel van Oost naar West beweegt en waarom hij er niet overal ter wereld hetzelfde uitziet. Na een wandeling door ons zonnestelsel hebben Maan, Zon en de planeten weinig geheimen meer.
Voor deze les gaan we ervan uit dat de leerlingen een goede kennis van de windrichtingen hebben.
Duur: 2 uur (eventuele pauze inbegrepen)
We zoeken samen onze weg tussen de sterren. Sterrenbeelden verschijnen vanuit het niets op onze reusachtige koepel. Het ontstaan van dag en nacht en van de verschillende seizoenen wordt plots overduidelijk. Maan, Zon en planeten hebben voor ons weinig geheimen meer na ons bezoek.
Wij raden ten zeerste aan om deze les te boeken op het einde van het project Ruimte of de lessenreeks rond het thema Ruimte.
Duur: 2 uur (pauze inbegrepen)
Welke leerling is niet geboeid door een prachtige sterrenhemel? Beleef het heelal door middel van ons digitaal planetarium.
Voor de 1ste en 2de graad S.O. bieden we een les sterrenkunde en enkele workshops aan, aangepast aan de kennis en de leeftijd van uw leerlingen.
Ideaal als ondersteuning voor uw vak- of klasoverschrijdende projecten met sterrenkunde als inhoud.
Duur: 2 uur 15 of 2 uur 30 (afhankelijk van de gekozen cursus; pauze inbegrepen)
Deze cursussen sluiten aan bij het leerplan aardrijkskunde van de derde graad secundair. Meerdere vakgerichte en vakoverschrijdende eindtermen zijn er in verwerkt. Een voorstelling in het planetarium doet de leerlingen het ‘heelal’ beleven. Het geeft hen een beter beeld over de schaalgrootte, de ruimtelijke structuren en de bewegingen in en van het zonnestelsel, een sterrenstelsel en uiteindelijk het heelal.
Het aanschouwelijke aspect maakt dat leerlingen de leerstof beter begrijpen en vormt aldus een meerwaarde voor de lessen sterrenkunde in het vak aardrijkskunde.
Afhankelijk van de sterkte en de interesse van de leerlingen bieden we drie mogelijkheden aan:
- Beginselen van de Kosmografie (duur: 2 uur 15)
- Kosmografie Plus (duur: 2 uur 30)
- Kosmografie + fulldome film (duur: 2 uur 15)
Beginselen van de Kosmografie: Inhoud
- inleiding: Poolster, windrichtingen, lichtpollutie
- het systeem Aarde – Zon
- aardrotatie: schijn en werkelijkheid, circumpolaire sterren, plaatsbepaling op Aarde, dag en nacht voor een waarnemer op verschillende plaatsen op Aarde.
- aardrevolutie: verklaring seizoenen met aandacht voor lengte van dag en nacht, plaats van opkomen en ondergaan van de Zon, bepalen van de culminatiehoogte van de Zon voor een waarnemer in Brussel.
- de sterrenhemel
- ecliptica, hemelequator, lentepunt, astronomie versus astrologie
- het systeem Aarde – Maan
- Maan: kenmerken, schijngestalten
- Zons- en maansverduistering
- het zonnestelsel
- de Zon
- planeten: schijnbare lusbeweging aan de hemel + voornaamste kenmerken
- kometen, meteorieten, Kuipergordel en Oortwolk
- de opbouw van het heelal
- afstanden
- bespreking van de Melkweg: structuur, van gaswolk tot supernova
- clusters, superclusters, strengen
- efemeriden
- de sterrenhemel van vannacht en de waarneembare hemellichamen
Kosmografie Plus
Zelfde inhoud als de cursus ‘Beginselen van de Kosmografie’, met toevoeging van:
- precessiebeweging
- plaatsbepaling aan de hemel (coördinatenstelsels)
Kosmografie + fulldome film
Zelfde inhoud als de cursus ‘Beginselen van de Kosmografie’, met weglating van:
- dag en nacht voor een waarnemer op verschillende plaatsen op Aarde
- ecliptica, hemelequator, lentepunt, astronomie versus astrologie
Aangevuld met een fuldome film (± 30 min.) naar keuze:
- Explore: Een ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van de sterrenkunde; van de Egyptenaren via Copernicus en Kepler tot op vandaag. De ontwikkeling van de ruimtevaart bracht onze kennis van het universum in een stroomversnelling.
- The Secret Life of Stars : Rode dwergen, blauwe superreuzen, rode superreuzen, witte dwergen, planetaire nevels, supernova’s, zwarte gaten, … Ze passeren allemaal de revue in deze documentaire over het ontstaan en de levensloop van sterren.
- Solar Superstorms : Visueel knappe documentaire over de drijvende krachten achter fakkelvelden, protuberansen en coronale massa-ejecties, met ruime aandacht voor de impact van de zonneactiviteit op de Aarde.
Om een bezoek te boeken, kunt u ons schrijven op resplan@planetarium.be en aanbieden:
- de maand waarin u ons wenst te bezoeken
- Eventueel uw voorkeur voor een bepaalde dag van de week.
Vergeet niet om in uw e-mail alle informatie te vermelden die u nodig heeft om de reservering te maken:
- Het soort bezoek dat u wenst: les of film (te kiezen uit onze catalogus) met of zonder workshop.
- de leeftijd van de leerlingen, het leerjaar of het niveau van uw leerlingen,
- een schatting van het aantal studenten,
- contactgegevens van de school,
- naam van een contactpersoon,
- telefoonnummer van de begeleider tijdens de reis,
NB: voor buitenlandse scholen, gelieve de leeftijd van de kinderen te vermelden.
De reserveringsdienst stuurt u het volgende:
- een bevestiging van uw reservering
- een overeenkomst voor de facturering die vóór uw bezoek moet worden ingevuld en naar ons moet worden teruggestuurd.
Als je na een paar dagen nog geen bevestiging hebt ontvangen, of voor andere informatie, neem je contact met ons op via 02 47 47 50
Studenten in het buitengewoon onderwijs zijn welkom en er is geen beperking op het aantal begeleiders dat nodig is voor hun specifieke behoeften.
Als je een les kiest, houden we rekening met het leerjaar of een gelijkwaardig niveau in het algemeen onderwijs, in plaats van met leeftijd. Aarzel niet om dit aan te geven bij uw reservering; de docentenvan het Planetarium zullen bijzondere aandacht besteden aan de keuze van de woordenschat of zullen de belangrijkste informatie herhalen met een variatie in formulering.
Bezoekers met beperkte mobiliteit hebben toegang tot de filmzaal via een toegangshelling aan de buitenkant. Sanitaire voorzieningen zijn ook beschikbaar op dezelfde verdieping als de koepelzaal.
Onze slechthorende bezoekers die een hoorapparaat met zendmicrofoon hebben, kunnen hun zender aan de docent geven. Onze bezoekers laten ons weten dat het gebruik van onze hoodftelefoons in conjunctie met een hoorapparaat geen problemen oplevert bij het bekijken van een vooropgenomen film.
Een groep bestaat uit minimaal 20 betalende personen met een enkele betaling.
Wenst u een bezoek te boeken buiten het algemene publieksprogramma (zie hier het algemene publieksprogramma), dan kunt u kiezen voor lessen of films naar keuze, net zoals scholen.
Wij vragen u minimaal 15 minuten voor aanvang van uw reservering aanwezig te zijn.
Aangezien de naar behoren ingevulde factuurovereenkomst vóór uw bezoek moet zijn ontvangen, zullen wij een correctie van het aantal deelnemers op de eindfactuur van de dag zelf aanbrengen. Naast het op tijd beginnen door de tijd te nemen om zich in de koepelzaal te installeren, krijgen studenten de kans om hun snack op te eten en gebruik te maken van onze sanitaire voorzieningen terwijl de begeleider de toelatingsformaliteiten bij de receptie afrondt.
Tijdens dit welkom komen onze docenten u ontmoeten om samen de thema's vast te stellen die nodig zijn voor het succes van uw bezoek. We stellen het altijd op prijs om de setting van het bezoek en uw verwachtingen te kennen.
Het is zeer waarschijnlijk dat uw leerlingen samenzitten met andere scholen. We zorgen ervoor dat studenten van hetzelfde niveau bij elkaar worden gebracht om de groepen zo goed mogelijk te homogeniseren.
Enkele minuten voor de start van uw reservering nodigen de docenten van het Planetarium u uit om naar de koepel op de eerste verdieping te gaan en begeleiden zij u bij de installatie van uw leerlingen in de projectiezaal.
Lessen of films beginnen stipt op het geplande tijdstip.
- De lessen worden meestal georganiseerd in 2 delen van ongeveer een uur. Een korte pauze, min of meer in het midden van de cursus, wordt voorgesteld. Deze korte pauze is bedoeld voor een snelle snack en zeker een bezoek aan de toiletten voor de allerkleinsten.
- De live lessen, worden altijd gegeven door de docenten van het Planetarium. Ze gebruiken een microfoon zodat iedereen de les correct kan horen, zelfs in het geval van een groot aantal kinderen.
- De 360° projectie van een passend beeld op de koepel stelt de deelnemers in staat om zowel volledig ondergedompeld te worden in het beeld als om de voorgestelde theoretische materie beter te begrijpen.
Uiteraard krijgen studenten de mogelijkheid om actief deel te nemen door vragen van de docent te beantwoorden of hun eigen vragen te stellen.
De films zijn vooraf opgenomen, duren ongeveer een halfuur en worden ook in 360° geprojecteerd.
- Toegang volwassenen: € 8
- Toegeng kinderen: €6
- Toegang schoolgroepen: € 5 per student met 1 gratis toegang voor 1 begeleider per15 betalende studenten
- Groepstoegang: € 6 per persoon met 1 gratis toegang voor 1 begeleider per 50 betalende personen
Er wordt een korte pauze van ongeveer een kwartier voorzien in het midden van de les. De studenten kunnen dan -buiten de koepelzaal- hun snack eten. Het planetarium heeft automaten voor warme en koude dranken en een snackautomaat. Eten en drinken zijn niet toegelaten in de koepelzaal.
De cafetariaruimte kan niet gereserveerd worden. Het gebruik ervan is dus op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.
Tijdens de schooluren worden er lessen gegeven. Vooraf reserveren is verplicht. Onze collega's van de dienst reservaties zullen je zo goed mogelijk begeleiden bij de mogelijkheden die nog vrij zijn. U kunt uw verzoek sturen naar resplan@planetarium.be
Meestal vinden de lessen plaats van 10 tot 12 uur 's ochtends of van 13 tot 15 uur 's middags, maar we passen ons graag aan uw behoeften aan.
Lessen kunnen slechts in één taal worden gegeven, hetzij in het Nederlands hetzij in het Frans.
De (opgenomen) films zijn te volgen via een koptelefoon die je individueel laat kiezen tussen Frans, Nederlands of Engels
Het Planetarium biedt volgende combitickets aan:
- mini-Europa (zie voorwaarden en prijzen)
- Het Atomium (zie voorwaarden en prijzen)
- MIRA: volkssterrenwacht in Grimbergen (zie voorwaarden en prijzen)
! OPGELET! Groepen moeten de verschillende attracties zelfstandig boeken en zelf checken m.b.t. de beschikbaarheid van de verschillende organisaties.
Andere mogelijke bezoeken op het Heizelplateau:
Vergeet niet om op tijd te reserveren, ons boekingsschema zit snel vol!
Voor kleuterscholen raden we ons kleuterprogramma aan, dat met zijn duurtijd van een half uurtje beter is aangepast aan de aandachtsspanne van de jongsten.
- Al onze films duren ongeveer een half uur en worden geprojecteerd op de 360° van onze koepel.
- Als u niet over de ongeveer 2 uur beschilt die nodig zijn voor een les, of als u gewoon een vleugje wetenschappelijke cultuur wilt opsnuiven in prachtige beelden, dan zijn onze documentaires iets voor u.
Het is ook mogelijk om een film te combineren met een les.
Wij adviseren scholen:
- kleuterscholen (of leerlingen in het buitengewoon basisonderwijs): kleutervertoning
- basisschool: de film Aarde, Maan en Zon
- Lager secundair: We are Stars, Explore
- Bovenbouw secundair en volwassenen: Birth of Planet Earth, Explore, The Secret Lives of Stars, Solar Superstorms, The Phantom of the Universe, Violent Universe
Als er op het moment van uw keuze een schoolgroep is ingeschreven kan u als particulier een les bijwonen. Neem hiervoor contact op met onze dienst reservaties op resplan@planetarium.be of via 02/474 70 50.
- Gezien het succes van onze lesvoorstellingen zal uw school waarschijnlijk samen met een andere school de les bijwonen. Daarom zijn wij genoodzaakt onze lessen op het voorziene tijdstip te laten beginnen.
- In het geval van een live lesvoorstelling krijgt uw groep nog steeds toegang tot de koepel op het moment dat het onze docent het meest uitkomt om de flow van de les zo min mogelijk te verstoren.
Bezoekers met beperkte mobiliteit hebben toegang tot de koepelzaal via een toegangshelling aan de buitenkant van het gebouw. Sanitaire voorzieningen zijn beschikbaar op dezelfde verdieping als de koepelzaal.
Workshops
-
Sterrenkaart
Durée : 30 minuten
Vanaf 2de graad basis tot en met 2de graad secundair.
Max. 2 klassenNa een les in het planetarium kunnen leerlingen zelf aan de slag in deze workshop. Ze maken een sterrenkaart en leren dit instrument onder onze sterrenhemel gebruiken.
Voor deze workshop is het noodzakelijk dat de leerlingen vlot met windrichtingen overweg kunnen.
-
Afstanden in het heelal
Vanaf 3de graad basis tot en met 2de graad secundair
Duur: 45 minuten (max. 2 klassen)We onderzoeken hoe groot de afstanden in het heelal werkelijk zijn. Vertrekkend vanuit het zonnestelsel gaan we via planeten en sterren op zoek naar het Andromedastelsel.
Voor deze workshop moeten de leerlingen reeds kunnen werken met verschillende schalen.
-
Meteo
Vanaf 2de graad basis tot en met 1ste graad secundair
Duur: 45 minuten (max. 1 klas)
Voor blinden en slechtzienden
-
De hemel binnen handbereik
Duur: 30 minuten
Voor personen met een visuele handicapDeze planetariumfilm is specifiek gemaakt voor personen met een visuele handicap, zij kunnen het verhaal van de film, dat op de koepel vertoond wordt, tactiel volgen op een 3D geprinte halve koepel waarop de sterrenbeelden in reliëf staan.