Films

Uurrooster schoolperiode:

Elke weekdag:
16.00 u. : Explore

Op woensdagen:
14:00 u. : Chasing the ghost particle
15:00 u. : Water, a cosmic adventure
16.00 u. : Explore

Uurrooster weekends, officiële feestdagen en tijdens de Belgische schoolvakanties:

10:30 u. : Kleuterprogramma 
11:30 u. : Earth, Moon & Sun
12:30 u. : Secret lives of Stars
14:00 u. : Chasing the ghost particle
15:00 u. : Water, a cosmic adventure
16.00 u. : Explore

De voorstellingen beginnen precies op het aangegeven uur. Het is aangeraden om 15 minuten voor aanvang van de gekozen voorstelling aanwezig te zijn.

Kleuterprogramma

Met het verhaal van de sterren als leidraad prikkelen we de nieuwsgierigheid en de fantasie van de allerkleinsten. We ontdekken niet alleen de sterren maar ook vallende sterren, de Zon en de planeten. We bewonderen de Grote Beer, de Poolster en alle sterrenbeelden van de dierenriem om dan weg te dromen bij een fonkelende sterrenhemel.

Duur: 30 min.

Earth, Moon & Sun

In deze planetariumfilm onderzoeken we de relatie tussen de Aarde, de Maan en de Zon. We krijgen hierbij de hulp van Coyote, een grappig personage uit de mythologische Indianenverhalen.
Coyote heeft een paar eigenaardige denkbeelden over onze planeet en haar naaste buren in de ruimte. Zijn bizarre ideeën laten de kijker nadenken over hoe Aarde, Maan en Zon als één systeem samenwerken. We gebruiken de oude verhalen van de Indianen om het verschil tussen mythe en wetenschap te duiden.
Ontdek waarom de Zon opkomt en ondergaat en leer de basis van kernfusie en zonne-energie kennen. Onderzoek de baan van de Maan, haar kraters, de maanfasen en de zons- en maansverduisteringen.
De film belicht ook de ruimtevaart in het verleden én in de toekomst, wanneer we weer naar de Maan en zelfs nog verder zullen reizen.
“Earth, Moon and Sun” is een verhelderende planetariumfilm voor kinderen en jongeren, maar ook het grote publiek zal het herontdekken van de wetenschap achter de mythes kunnen smaken.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

Duur: 30 min.

Secret lives of Starts

Schitterende verschijningen, bewogen levens en tragische eindes: de echte sterren in het heelal moeten niet onderdoen voor de filmsterren!
Deze indrukwekkende film onthult al de geheimen uit het verborgen leven van de sterren.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

 

<

Duur: 30 minuten

Chasing the Ghost Particle

‘Chasing the Ghost Particle’ neemt je mee op een reis die je nooit zult vergeten: van de Zuidpool tot de uiterste grens van ons heelal. Diep ingegraven in het ijs op Antarctica wacht de grootste en vreemdste detector ter wereld op mysterieuze boodschappers uit de kosmos. Deze detector is IceCube. De boodschappers zijn neutrino’s – spookachtige deeltjes die ons veel leren over de krachten die het heelal beheersen. Deze film vertelt het ongelooflijke verhaal hoe een internationaal team van wetenschappers en ingenieurs een miljard ton Antarctisch ijs omvormde in een telescoop. Het bouwen van IceCube was een gigantische onderneming. Wees getuige van verbluffende uitzichten op de Zuidpool, boeiende animaties van de IceCube-detectoren die een neutrino-botsing opvangen en prachtige beelden van onze kosmos.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

 

Duur: 30 minuten

Water, a Cosmic Adventure (vanaf 10 jaar)

Een reis doorheen het turbulente jonge heelal, vol bontgekleurde nevels waaruit sterren geboren worden, en langsheen stervende sterren die in immense ontploffingen de bouwstenen vrijgeven waaruit planeten ontstaan. Eva Luna, sterrenkundige, werkt voor de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO in de Atacama-woestijn in Chili en gaat met de grootste telescopen op Aarde op zoek naar water op verre exoplaneten… Of durven we zeggen, een ‘nieuwe’ Aarde?

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

Duur: 30 min.

Explore

EXPLORE vertelt ons het verhaal van de fascinatie voor sterren die wij sinds mensenheugenis hebben. We starten bij de eerste astronomen en astrologen van de oudheid tot aan de revolutionaire ontdekkingen van Nicolaas Copernicus en Johannes Kepler. Dankzij het genie van Kepler doorkruisen onze astronauten en satellieten het dichtbije en verre heelal. Een fantastische ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van de sterrenkunde aan de hand van de verhalen van de ontdekkingsreizigers van het universum, zowel deze van vroeger, van vandaag als de toekomstige.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

 

Duur: 30 minuten

De  Sterrenhemel van dit seizoen

Volgend op elk programma kan u in het Planetarium de sterrenhemel van het dat moment ontdekken. In enkele minuten overlopen we de zichtbare sterrenbeelden en hun mythologische context en ontdekken we welke planeten met het blote oog aan de nachtelijke hemel waar te nemen zijn.

Duur: 8 à 10 minuten