Films

Reserveer je bezoek vooraf, bel ons op 02/474.70.50

Vanaf 1 september 2020 is het Planetarium open van maandag tot en met vrijdag volgens het uurrooster van de schoolperiode.
Op zaterdag en zondag volgens het uurrooster van de weekends.

Uurrooster schoolperiode:

Elke weekdag:
16.00 u. : Violent Universe

Op woensdagen:
14:00 u. : Solar Superstorms
15:00 u. : Ice Worlds
16.00 u. : Violent Universe

Uurrooster weekends, officiële feestdagen en tijdens de Belgische schoolvakanties:

10:30 u. : Kleuterprogramma 
11:30 u. : Earth, Moon & Sun
12:30 u. : Chasing the Ghost Particle
14:00 u. : Solar Superstorms
15:00 u. : Ice Worlds
16.00 u. : Violent Universe

De voorstellingen beginnen precies op het aangegeven uur. Het is aangeraden om 15 minuten voor aanvang van de gekozen voorstelling aanwezig te zijn.

Kleuterprogramma (vanaf 3 jaar)

Met het verhaal van de sterren als leidraad prikkelen we de nieuwsgierigheid en de fantasie van de allerkleinsten. We ontdekken niet alleen de sterren maar ook vallende sterren, de Zon en de planeten. We bewonderen de Grote Beer, de Poolster en alle sterrenbeelden van de dierenriem om dan weg te dromen bij een fonkelende sterrenhemel.

Duur: 30 min.

Earth, Moon & Sun (vanaf 6 jaar)

In deze planetariumfilm onderzoeken we de relatie tussen de Aarde, de Maan en de Zon. We krijgen hierbij de hulp van Coyote, een grappig personage uit de mythologische Indianenverhalen.
Coyote heeft een paar eigenaardige denkbeelden over onze planeet en haar naaste buren in de ruimte. Zijn bizarre ideeën laten de kijker nadenken over hoe Aarde, Maan en Zon als één systeem samenwerken. We gebruiken de oude verhalen van de Indianen om het verschil tussen mythe en wetenschap te duiden.
Ontdek waarom de Zon opkomt en ondergaat en leer de basis van kernfusie en zonne-energie kennen. Onderzoek de baan van de Maan, haar kraters, de maanfasen en de zons- en maansverduisteringen.
De film belicht ook de ruimtevaart in het verleden én in de toekomst, wanneer we weer naar de Maan en zelfs nog verder zullen reizen.
“Earth, Moon and Sun” is een verhelderende planetariumfilm voor kinderen en jongeren, maar ook het grote publiek zal het herontdekken van de wetenschap achter de mythes kunnen smaken.

Duur: 30 min.

Chasing the Ghost Particle

‘Chasing the Ghost Particle’ neemt je mee op een reis die je nooit zult vergeten: van de Zuidpool tot de uiterste grens van ons heelal. Diep ingegraven in het ijs op Antarctica wacht de grootste en vreemdste detector ter wereld op mysterieuze boodschappers uit de kosmos. Deze detector is IceCube. De boodschappers zijn neutrino’s – spookachtige deeltjes die ons veel leren over de krachten die het heelal beheersen. Deze film vertelt het ongelooflijke verhaal hoe een internationaal team van wetenschappers en ingenieurs een miljard ton Antarctisch ijs omvormde in een telescoop. Het bouwen van IceCube was een gigantische onderneming. Wees getuige van verbluffende uitzichten op de Zuidpool, boeiende animaties van de IceCube-detectoren die een neutrino-botsing opvangen en prachtige beelden van onze kosmos.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

Duur: 30 minuten

Solar Superstorms

Er broeit iets onder het ogenschijnlijk rustige oppervlak van onze Zon. Er is storm op komst … een super zonnestorm. Enome hoeveelheden zonnematerie schieten plots 100.000 kilometer ver de ruimte in en vormen boogvormige slierten gas. Welke immense krachten schuilen er achter dit verschijnsel? Wat indien deze  superstorm onze richting uit komt? Ontdek de antwoorden terwijl we afdalen in het wervelende binnenste van onze Zon.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

Duur: 30 min.

Ice Worlds

Al generaties lang onderzoekt de wetenschap het delicate evenwicht tussen ijs, water en het bestaan van leven in het heelal. Tijdens indrukwekkende reizen naar de Arctische en de Antarctische gebieden op onze Aarde leer je welke ecosystemen in deze streken gedijen. Zo wordt stilaan duidelijk hoe hun voortbestaan is verbonden met dat van ons. Maar de ontdekkingstocht reikt verder dan onze Aarde alleen. Je ontdekt ook hoe ijs het landschap en de natuurlijke systemen op andere planeten en manen in ons zonnestelsel vormt en verandert.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

Duur: 30 min.

Violent Universe

“Violent Universe” laat u kennis maken met de oerkrachten die in het heelal aanwezig zijn.  Sterren ontploffen aan het einde van hun leven en spuwen allerlei materiaal in de ruimte, asteroïden doorkruisen het immense heelal en komen soms dichter bij onze planeet dan we wensen. Aanschouw al die verschillende krachten die het heelal in stand houden, maar het ook wel door elkaar schudden.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

Duur: 30 min.