Films

Online reservatie
Klik hier

Planetarium weer open vanaf 1 juli 2020.
Vanaf 1 juli tot en met 31 augustus, alle dagen open van 10u tot 17u met het uurrooster van de schoolvakanties.

Uurrooster schoolperiode:

Elke weekdag:
16.00 u. : Secret Lives of Stars

Op woensdagen:
14:00 u. : Explore
15:00 u. : Water, a cosmic adventure
16.00 u. : Secret Lives of Stars

Uurrooster weekends, officiële feestdagen en tijdens de Belgische schoolvakanties:

10:30 u. : Kleuterprogramma 
11:30 u. : Earth, Moon & Sun
12:30 u. : The Phantom of the Universe
14:00 u. : Explore
15:00 u. : Water, a cosmic adventure
16.00 u. : Secret Lives of Stars

De voorstellingen beginnen precies op het aangegeven uur. Het is aangeraden om 15 minuten voor aanvang van de gekozen voorstelling aanwezig te zijn.

Kleuterprogramma (vanaf 3 jaar)

Met het verhaal van de sterren als leidraad prikkelen we de nieuwsgierigheid en de fantasie van de allerkleinsten. We ontdekken niet alleen de sterren maar ook vallende sterren, de Zon en de planeten. We bewonderen de Grote Beer, de Poolster en alle sterrenbeelden van de dierenriem om dan weg te dromen bij een fonkelende sterrenhemel.

Duur: 30 min.

Earth, Moon & Sun (vanaf 6 jaar)

In deze planetariumfilm onderzoeken we de relatie tussen de Aarde, de Maan en de Zon. We krijgen hierbij de hulp van Coyote, een grappig personage uit de mythologische Indianenverhalen.
Coyote heeft een paar eigenaardige denkbeelden over onze planeet en haar naaste buren in de ruimte. Zijn bizarre ideeën laten de kijker nadenken over hoe Aarde, Maan en Zon als één systeem samenwerken. We gebruiken de oude verhalen van de Indianen om het verschil tussen mythe en wetenschap te duiden.
Ontdek waarom de Zon opkomt en ondergaat en leer de basis van kernfusie en zonne-energie kennen. Onderzoek de baan van de Maan, haar kraters, de maanfasen en de zons- en maansverduisteringen.
De film belicht ook de ruimtevaart in het verleden én in de toekomst, wanneer we weer naar de Maan en zelfs nog verder zullen reizen.
“Earth, Moon and Sun” is een verhelderende planetariumfilm voor kinderen en jongeren, maar ook het grote publiek zal het herontdekken van de wetenschap achter de mythes kunnen smaken.

Duur: 30 min.

Phantom of the Universe

Dit programma vertelt de boeiende geschiedenis van de donkere materie. Van bij de Oerknal tot aan de indirecte bewijzen in de 21ste eeuw.

De film toont ons de eerste aanwijzingen voor het bestaan van donkere materie in de jaren 1930 en neemt de kijker mee naar de diepten van een oude goudmijn in South Dakota. Daar bevindt zich de gevoeligste detector voor donkere materie van de hele wereld.

Vervolgens wordt de toeschouwer meegenomen naar de Large Hadron Collider, de grootste en krachtigste deeltjesversneller van de wereld in het CERN te Genève. Daar probeert een team internationale wetenschappers om de sporen van donkere materie te detecteren. Donkere materie is tot hiertoe nog nooit rechtstreeks waargenomen maar haar bestaan wordt in de kosmologie niet meer in vraag gesteld.

Duur: 30 min.

Explore

EXPLORE vertelt ons het verhaal van de fascinatie voor sterren die wij sinds mensenheugenis hebben. We starten bij de eerste astronomen en astrologen van de oudheid tot aan de revolutionaire ontdekkingen van Nicolaas Copernicus en Johannes Kepler. Dankzij het genie van Kepler doorkruisen onze astronauten en satellieten het dichtbije en verre heelal. Een fantastische ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van de sterrenkunde aan de hand van de verhalen van de ontdekkingsreizigers van het universum, zowel deze van vroeger, van vandaag als de toekomstige.

Duur: 30 minuten

Water, a Cosmic Adventure

Een reis doorheen het turbulente jonge heelal, vol bontgekleurde nevels waaruit sterren geboren worden, en langsheen stervende sterren die in immense ontploffingen de bouwstenen vrijgeven waaruit planeten ontstaan. Eva Luna, sterrenkundige, werkt voor de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO in de Atacama-woestijn in Chili en gaat met de grootste telescopen op Aarde op zoek naar water op verre exoplaneten… Of durven we zeggen, een ‘nieuwe’ Aarde?

Duur: 30 min.

Secret lives of Stars

Schitterende verschijningen, bewogen levens en tragische eindes: de echte sterren in het heelal moeten niet onderdoen voor de filmsterren. Deze indrukwekkende film onthult al de geheimen uit het verborgen leven van de sterren. Witte dwergen, rode reuzen, zwarte gaten, geniet van dit kleurrijk spektakel !

<

Duur: 30 minuten