Films

Kleuterprogramma (vanaf 3 jaar)

We prikkelen de nieuwsgierigheid en de fantasie van de allerkleinsten onder een fonkelende sterrenhemel. We ontdekken er niet alleen sterren, maar ook de Zon en de planeten. De grote beer vinden we dankzij een verhaaltje en met een beetje geluk zien we ook vallende sterren…

Het programma wordt vertoond in het Nederlands, Frans én Engels om 10.30 u. op zaterdagen, zondagen, feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Duur: 30 min.

Earth, Moon & Sun (vanaf 5 jaar)

In deze planetariumfilm onderzoeken we de relatie tussen de Aarde, de Maan en de Zon. We krijgen hierbij de hulp van Coyote, een grappig personage uit de mythologische Indianenverhalen.
Coyote heeft een paar eigenaardige denkbeelden over onze planeet en haar naaste buren in de ruimte. Zijn bizarre ideeën laten de kijker nadenken over hoe Aarde, Maan en Zon als één systeem samenwerken. We gebruiken de oude verhalen van de Indianen om het verschil tussen mythe en wetenschap te duiden.
Ontdek waarom de Zon opkomt en ondergaat en leer de basis van kernfusie en zonne-energie kennen. Onderzoek de baan van de Maan, haar kraters, de maanfasen en de zons- en maansverduisteringen.
De film belicht ook de ruimtevaart in het verleden én in de toekomst, wanneer we weer naar de Maan en zelfs nog verder zullen reizen.
“Earth, Moon and Sun” is een verhelderende planetariumfilm voor kinderen en jongeren, maar ook het grote publiek zal het herontdekken van de wetenschap achter de mythes kunnen smaken.

Het programma wordt vertoond in het Nederlands, Frans én Engels om 11.30 u. op zaterdag, zondag, feestdagen en in schoolvakanties.

Duur: 40 min.

Water, a Cosmic Adventure (vanaf 10 jaar)

Water is de bouwsteen van alle leven in het heelal: hoe ontstaat het en waar vinden we het?

Het programma wordt vertoond in het Nederlands, Frans én Engels om 12.30 u. op zaterdagen, zondagen, feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Duur: 40 min.

Explore (vanaf 6 jaar)

Het verhaal van de fascinatie voor sterren die wij sinds mensenheugenis hebben. We starten bij de eerste astronomen en astrologen van de oudheid tot aan de revolutionaire ontdekkingen van Nicolaas Copernicus en Johannes Kepler.
Dankzij het genie van Kepler doorkruisen onze astronauten en satellieten het dichtbije en verre heelal.

Het programma wordt vertoond in het Nederlands, Frans én Engels om 14.00 u. op woensdagen, zaterdagen, zondagen, feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Solar Superstorms (vanaf 9 jaar)

Er broeit iets onder het rustige oppervlak van onze Zon… een super zonnestorm.
Op zoek naar antwoorden dalen we af in het wervelende binnenste van onze Zon.

Het programma wordt in het Nederlands, Frans én Engels om 15u. 00 u. op woensdagen, zaterdagen, zondagen, feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Duur: 40 min.

Phantom of the Universe

Dit programma vertelt de boeiende geschiedenis van de donkere materie. Van bij de Oerknal tot aan de indirecte bewijzen in de 21ste eeuw.

De film toont ons de eerste aanwijzingen voor het bestaan van donkere materie in de jaren 1930 en neemt de kijker mee naar de diepten van een oude goudmijn in South Dakota. Daar bevindt zich de gevoeligste detector voor donkere materie van de hele wereld.

Vervolgens wordt de toeschouwer meegenomen naar de Large Hadron Collider, de grootste en krachtigste deeltjesversneller van de wereld in het CERN te Genève. Daar probeert een team internationale wetenschappers om de sporen van donkere materie te detecteren. Donkere materie is tot hiertoe nog nooit rechtstreeks waargenomen maar haar bestaan wordt in de kosmologie niet meer in vraag gesteld.

vertoningen in het Nederlands, Frans én Engels op alle dagen van het jaar (behalve op 24-25-31/12 en 01/01) om 16:00 u. vanaf 21 juni 2018

 

Duur: 40 min.