Films

Covid Safe Ticket
Vanaf 15 oktober moet elke bezoeker van 16 jaar en ouder een geldig Covid Safe Ticket (CST) kunnen voorleggen om het Planetarium te bezoeken. Voor schoolgroepen geldt deze regel niet, voor hen blijft evenwel het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 12 jaar.
Voor meer info over het hoe en wat van CST : https://coronavirus.brussels/nl/covid-safe-ticket-brussels/

Herfstuurrooster schoolperiode
v.a. 22 september tot en met 20 december 2021:

Elke weekdag:
16.00 u. : Secret Lives of Stars

Op woensdagen:
14:00 u. :We Are Stars
15:00 u. : Solar Superstorms
16.00 u. : Secret Lives of Stars

 

Herfstuurrooster weekends, officiële feestdagen en tijdens de Belgische schoolvakanties
v.a. 22 september tot en met 20 december 2021:

10:30 u. : Kleuterprogramma 
11:30 u. : Earth, Moon & Sun
12:30 u. : Chasing the Ghost Particle
14:00 u. :We Are Stars
15:00 u. : Solar Superstorms
16.00 u. : Secret Lives of Stars

De voorstellingen beginnen stipt op het aangegeven uur. Wij vragen u om 15 minuten voor aanvang van de gekozen voorstelling aanwezig te zijn.

Kleuterprogramma (vanaf 3 jaar)

Met het verhaal van de sterren als leidraad prikkelen we de nieuwsgierigheid en de fantasie van de allerkleinsten. We ontdekken niet alleen de sterren maar ook vallende sterren, de Zon en de planeten. We bewonderen de Grote Beer, de Poolster en alle sterrenbeelden van de dierenriem om dan weg te dromen bij een fonkelende sterrenhemel.

Duur: 30 min.

Earth, Moon & Sun (vanaf 6 jaar)

In deze planetariumfilm onderzoeken we de relatie tussen de Aarde, de Maan en de Zon. We krijgen hierbij de hulp van Coyote, een grappig personage uit de mythologische Indianenverhalen.
Coyote heeft een paar eigenaardige denkbeelden over onze planeet en haar naaste buren in de ruimte. Zijn bizarre ideeën laten de kijker nadenken over hoe Aarde, Maan en Zon als één systeem samenwerken. We gebruiken de oude verhalen van de Indianen om het verschil tussen mythe en wetenschap te duiden.
Ontdek waarom de Zon opkomt en ondergaat en leer de basis van kernfusie en zonne-energie kennen. Onderzoek de baan van de Maan, haar kraters, de maanfasen en de zons- en maansverduisteringen.
De film belicht ook de ruimtevaart in het verleden én in de toekomst, wanneer we weer naar de Maan en zelfs nog verder zullen reizen.
“Earth, Moon and Sun” is een verhelderende planetariumfilm voor kinderen en jongeren, maar ook het grote publiek zal het herontdekken van de wetenschap achter de mythes kunnen smaken.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

Duur: 30 min.

Chasing the Ghost Particle

‘Chasing the Ghost Particle’ neemt je mee op een reis die je nooit zult vergeten: van de Zuidpool tot de uiterste grens van ons heelal. Diep ingegraven in het ijs op Antarctica wacht de grootste en vreemdste detector ter wereld op mysterieuze boodschappers uit de kosmos. Deze detector is IceCube. De boodschappers zijn neutrino’s – spookachtige deeltjes die ons veel leren over de krachten die het heelal beheersen. Deze film vertelt het ongelooflijke verhaal hoe een internationaal team van wetenschappers en ingenieurs een miljard ton Antarctisch ijs omvormde in een telescoop. Het bouwen van IceCube was een gigantische onderneming. Wees getuige van verbluffende uitzichten op de Zuidpool, boeiende animaties van de IceCube-detectoren die een neutrino-botsing opvangen en prachtige beelden van onze kosmos.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

Duur: 30 minuten

We Are Stars

Waar zijn wij van gemaakt? Waar komt de materie om ons heen vandaan? “We Are Stars” probeert de grootste vragen aller tijden te beantwoorden in een ontdekkingsreis door het heelal. Ga mee op avontuur en onthul de geheimen en de explosieve oorsprong van de kosmos, en zie hoe het leven op onze Aarde verbonden is met de evolutie van het heelal.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

Duur: 30 min.

Solar Superstorms

Er broeit iets onder het ogenschijnlijk rustige oppervlak van onze Zon. Er is storm op komst … een super zonnestorm. Enome hoeveelheden zonnematerie schieten plots 100.000 kilometer ver de ruimte in en vormen boogvormige slierten gas. Welke immense krachten schuilen er achter dit verschijnsel? Wat indien deze  superstorm onze richting uit komt? Ontdek de antwoorden terwijl we afdalen in het wervelende binnenste van onze Zon.

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

Duur: 30 min.

Secret lives of Stars

Schitterende verschijningen, bewogen levens en tragische eindes: de echte sterren in het heelal moeten niet onderdoen voor de filmsterren. Deze indrukwekkende film onthult al de geheimen uit het verborgen leven van de sterren. Witte dwergen, rode reuzen, zwarte gaten, geniet van dit kleurrijk spektakel !

Deze film wordt gevolgd door: De sterrenhemel van dit seizoen.

<

Duur: 30 minuten

De  Sterrenhemel van dit seizoen

Volgend op elk programma kan u in het Planetarium de sterrenhemel van het dat moment ontdekken. In enkele minuten overlopen we de zichtbare sterrenbeelden en hun mythologische context en ontdekken we welke planeten met het blote oog aan de nachtelijke hemel waar te nemen zijn.

Duur: 8 à 10 minuten