Films

Kleuterprogramma (vanaf 3 jaar)

We prikkelen de nieuwsgierigheid en de fantasie van de allerkleinsten onder een fonkelende sterrenhemel. We ontdekken er niet alleen sterren, maar ook de Zon en de planeten. De grote beer vinden we dankzij een verhaaltje en met een beetje geluk zien we ook vallende sterren…

Het programma wordt vertoond in het Nederlands, Frans én Engels om 10.30 u. op zaterdagen, zondagen, feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Duur: 30 min.

Earth, Moon & Sun (vanaf 5 jaar)

In deze planetariumfilm onderzoeken we de relatie tussen de Aarde, de Maan en de Zon. We krijgen hierbij de hulp van Coyote, een grappig personage uit de mythologische Indianenverhalen.
Coyote heeft een paar eigenaardige denkbeelden over onze planeet en haar naaste buren in de ruimte. Zijn bizarre ideeën laten de kijker nadenken over hoe Aarde, Maan en Zon als één systeem samenwerken. We gebruiken de oude verhalen van de Indianen om het verschil tussen mythe en wetenschap te duiden.
Ontdek waarom de Zon opkomt en ondergaat en leer de basis van kernfusie en zonne-energie kennen. Onderzoek de baan van de Maan, haar kraters, de maanfasen en de zons- en maansverduisteringen.
De film belicht ook de ruimtevaart in het verleden én in de toekomst, wanneer we weer naar de Maan en zelfs nog verder zullen reizen.
“Earth, Moon and Sun” is een verhelderende planetariumfilm voor kinderen en jongeren, maar ook het grote publiek zal het herontdekken van de wetenschap achter de mythes kunnen smaken.

Het programma wordt vertoond in het Nederlands, Frans én Engels om 11.30 u. op zaterdag, zondag, feestdagen en in schoolvakanties.

Duur: 40 min.

Secret Lives of Stars (vanaf 10 jaar)

Schitterende verschijningen, bewogen levens en tragische eindes: de echte sterren in het heelal moeten niet onderdoen voor de filmsterren!
Deze indrukwekkende film onthult al de geheimen uit het verborgen leven van de sterren.

Het programma wordt vertoond in het Nederlands, Frans én Engels om 12.30 u. op zaterdagen, zondagen, feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Duur: 40 min.

Two small pieces of glass (vanaf 9 jaar)

In deze planetariumshow speelt de telescoop de hoofdrol.

Tijdens een lokale sterrenkijkavond, leren twee tieners hoe de telescoop de mensheid geholpen heeft om onze plaats in de ruimte te vinden en te begrijpen en hoe telescopen ons constant het heelal leren herontdekken.

In een geanimeerd gesprek met de lokale vrouwelijke astronoom, krijgen de jongeren uitleg over de geschiedenis van de telescoop. Maar eveneens over alle ontdekkingen die wij dankzij deze prachtige instrumenten gedaan hebben en nu nog steeds doen.

De sterrenkundige toont aan de tieners hoe een amateur telescoop werkt. En hoe de grootste observatoria in de wereld ook telescopen, maar dan van een heel ander kaliber,  gebruiken om de mysteries van het heelal te ontrafelen.

Het programma wordt in het Nederlands, Frans én Engels om 14u. 00 u. op woensdagen, zaterdagen, zondagen, feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Duur: 40 min.

Violent Universe (vanaf 7 jaar)

“Violent Universe” laat u kennis maken met de oerkrachten die in het heelal aanwezig zijn. Sterren ontploffen aan het einde van hun leven en spuwen allerlei materiaal in de ruimte, asteroïden doorkruisen het immense heelal en komen soms dichter bij onze planeet dan we wensen. Aanschouw al die verschillende krachten die het heelal in stand houden, maar het ook wel door elkaar schudden.

Het programma wordt vertoond in het Nederlands, Frans én Engels om 15.00 u. op woensdagen, zaterdagen, zondagen, feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

Duur: 40 min.

Explore (vanaf 6 jaar)

Het verhaal van de fascinatie voor sterren die wij sinds mensenheugenis hebben. We starten bij de eerste astronomen en astrologen van de oudheid tot aan de revolutionaire ontdekkingen van Nicolaas Copernicus en Johannes Kepler.
Dankzij het genie van Kepler doorkruisen onze astronauten en satellieten het dichtbije en verre heelal.

Het programma wordt alle dagen vertoond in het Nederlands, Frans én Engels om 16.00 u.