Films

Uurrooster

Dit is de HERFSTprogrammatie. Vanaf 21 december 2018 starten we met de winterprogrammatie.

Weekdagen (behalve woensdag)
16.00 u. : Violent Universe

Woensdag
14:00 u. : Phantom of the Universe
15:00 u. : Explore
16.00 u. : Violent Universe

Weekends, feestdagen, schoolvakanties
10:30 u. : Kleutervertoning
11:30 u. : Earth, Moon & Sun
12:30 u. : Ice Worlds
14:00 u. : Phantom of the Universe
15:00 u. : Explore
16.00 u. : Violent Universe

De voorstellingen beginnen precies op het aangegeven uur. Het is aangeraden om 15 minuten voor aanvang van de gekozen voorstelling aanwezig te zijn.

Kleuterprogramma

We prikkelen de nieuwsgierigheid en de fantasie van de allerkleinsten onder een fonkelende sterrenhemel. We ontdekken er niet alleen sterren, maar ook de Zon en de planeten. De grote beer vinden we dankzij een verhaaltje en met een beetje geluk zien we ook vallende sterren…

Duur: 30 min.

Earth, Moon & Sun

In deze planetariumfilm onderzoeken we de relatie tussen de Aarde, de Maan en de Zon. We krijgen hierbij de hulp van Coyote, een grappig personage uit de mythologische Indianenverhalen.
Coyote heeft een paar eigenaardige denkbeelden over onze planeet en haar naaste buren in de ruimte. Zijn bizarre ideeën laten de kijker nadenken over hoe Aarde, Maan en Zon als één systeem samenwerken. We gebruiken de oude verhalen van de Indianen om het verschil tussen mythe en wetenschap te duiden.
Ontdek waarom de Zon opkomt en ondergaat en leer de basis van kernfusie en zonne-energie kennen. Onderzoek de baan van de Maan, haar kraters, de maanfasen en de zons- en maansverduisteringen.
De film belicht ook de ruimtevaart in het verleden én in de toekomst, wanneer we weer naar de Maan en zelfs nog verder zullen reizen.
“Earth, Moon and Sun” is een verhelderende planetariumfilm voor kinderen en jongeren, maar ook het grote publiek zal het herontdekken van de wetenschap achter de mythes kunnen smaken.

Duur: 40 min.

Ice Worlds

Van de Zuidpool tot de Noordpool op onze Aarde en tot in de verste uithoeken van ons zonnestelsel
heb je vele ijswerelden die tal van geheimen verbergen onder hun dikke laag ijs.
Kom en ontsluier mee de geheimen van deze ijswerelden. Maar opgelet: deze show laat je niet koud!

Duur: 40 min.

Explore

Het verhaal van de fascinatie voor sterren die wij sinds mensenheugenis hebben. We starten bij de eerste astronomen en astrologen van de oudheid tot aan de revolutionaire ontdekkingen van Nicolaas Copernicus en Johannes Kepler.
Dankzij het genie van Kepler doorkruisen onze astronauten en satellieten het dichtbije en verre heelal.

Duur: 40 minuten

Phantom of the Universe

Dit programma vertelt de boeiende geschiedenis van de donkere materie. Van bij de Oerknal tot aan de indirecte bewijzen in de 21ste eeuw.

De film toont ons de eerste aanwijzingen voor het bestaan van donkere materie in de jaren 1930 en neemt de kijker mee naar de diepten van een oude goudmijn in South Dakota. Daar bevindt zich de gevoeligste detector voor donkere materie van de hele wereld.

Vervolgens wordt de toeschouwer meegenomen naar de Large Hadron Collider, de grootste en krachtigste deeltjesversneller van de wereld in het CERN te Genève. Daar probeert een team internationale wetenschappers om de sporen van donkere materie te detecteren. Donkere materie is tot hiertoe nog nooit rechtstreeks waargenomen maar haar bestaan wordt in de kosmologie niet meer in vraag gesteld.

Duur: 40 min.

Violent Universe

Een voorstelling vol razernij! De nieuwe indrukwekkende 360° projectie van het Planetarium stort u midden tussen ontploffende sterren, botsende sterrenstelsels en allesvernietigende asteroïden. Het leven in het heelal is alles behalve een rustig voortkabbelende rivier… Bereid je voor om omver geblazen te worden!

Duur: 40 min.