Films

Uurrooster schoolperiode:

Elke weekdag:
16.00 u. : Two Small Pieces of Glass

Op woensdagen:
14:00 u. : Explore
15:00 u. :
Chasing the Ghost Particle
16.00 u. :
Two Small Pieces of Glass

Uurrooster weekends, officiële feestdagen en tijdens de Belgische schoolvakanties:

10:30 u. : Kleutervertoning
11:30 u. : Earth, Moon & Sun
12:30 u. : Iceworlds
14:00 u. : Explore
15:00 u. : Chasing the Ghost Particle
16.00 u. : Two Small Pieces of Glass

De voorstellingen beginnen precies op het aangegeven uur. Het is aangeraden om 15 minuten voor aanvang van de gekozen voorstelling aanwezig te zijn.

Kleuterprogramma

We prikkelen de nieuwsgierigheid en de fantasie van de allerkleinsten onder een fonkelende sterrenhemel. We ontdekken er niet alleen sterren, maar ook de Zon en de planeten. De grote beer vinden we dankzij een verhaaltje en met een beetje geluk zien we ook vallende sterren…

Duur: 30 min.

Earth, Moon & Sun

In deze planetariumfilm onderzoeken we de relatie tussen de Aarde, de Maan en de Zon. We krijgen hierbij de hulp van Coyote, een grappig personage uit de mythologische Indianenverhalen.
Coyote heeft een paar eigenaardige denkbeelden over onze planeet en haar naaste buren in de ruimte. Zijn bizarre ideeën laten de kijker nadenken over hoe Aarde, Maan en Zon als één systeem samenwerken. We gebruiken de oude verhalen van de Indianen om het verschil tussen mythe en wetenschap te duiden.
Ontdek waarom de Zon opkomt en ondergaat en leer de basis van kernfusie en zonne-energie kennen. Onderzoek de baan van de Maan, haar kraters, de maanfasen en de zons- en maansverduisteringen.
De film belicht ook de ruimtevaart in het verleden én in de toekomst, wanneer we weer naar de Maan en zelfs nog verder zullen reizen.
“Earth, Moon and Sun” is een verhelderende planetariumfilm voor kinderen en jongeren, maar ook het grote publiek zal het herontdekken van de wetenschap achter de mythes kunnen smaken.

Duur: 40 min.

Ice Worlds

Van de Zuidpool tot de Noordpool op onze Aarde en tot in de verste uithoeken van ons zonnestelsel
heb je vele ijswerelden die tal van geheimen verbergen onder hun dikke laag ijs.
Kom en ontsluier mee de geheimen van deze ijswerelden. Maar opgelet: deze show laat je niet koud!

Duur: 40 min.

Explore

Het verhaal van de fascinatie voor sterren die wij sinds mensenheugenis hebben. We starten bij de eerste astronomen en astrologen van de oudheid tot aan de revolutionaire ontdekkingen van Nicolaas Copernicus en Johannes Kepler.
Dankzij het genie van Kepler doorkruisen onze astronauten en satellieten het dichtbije en verre heelal.

Duur: 40 minuten

Chasing the Ghost Particle

In deze fulldome planetariumfilm ontdekken we een heel speciale telescoop Ice Cube, ingegraven in het ijs op Antarctica, die op zoek
gaat naar neutrino’s. Deze kosmische boodschappers zullen ons veel leren over de krachten die het heelal laten evolueren.

Duur: 35 minuten

Two Small Pieces of Glass

In deze planetariumshow speelt de telescoop de hoofdrol.
Tijdens een lokale sterrenkijkavond, leren twee tieners hoe de telescoop de mensheid geholpen heeft om onze plaats in de ruimte te vinden en hoe telescopen ons constant het heelal leren herontdekken.
In een geanimeerd gesprek met de lokale vrouwelijke astronoom, krijgen de jongeren uitleg over de geschiedenis van de telescoop. Maar eveneens over alle ontdekkingen die wij dankzij deze prachtige instrumenten gedaan hebben en nu nog steeds doen.
De sterrenkundige toont aan de tieners hoe een telescoop werkt. En hoe de grootste observatoria in de wereld ook telescopen, maar dan van een heel ander kaliber,  gebruiken om de mysteries van het heelal te ontrafelen.

Duur: 40 minuten