Online reservatie
Klik hier

Nieuws

Planetarium open vanaf 1 juli 2020

Op 1 juli, schitteren de sterren weer zoals voorheen!

We hebben jullie gemist, ons publiek, groot en klein. Maar we hebben goed nieuws voor ieder van jullie, vanaf woensdag 1 juli mag het Planetarium weer open !

Wij zijn er alvast klaar voor om jullie allen te verwelkomen en weer te laten wegdromen bij een prachtige sterrenhemel.
Elke dag van maandag tot en met zondag bieden wij 6 verschillende planetariumfilms aan. Bekijk ons zomerprogramma, maak je keuze, reserveer en kom langs voor een interstellaire reis in alle veiligheid.
Tot binnenkort in het Planetarium van Brussel !

Wat vragen we aan jou als bezoeker wanneer je het Planetarium wil bezoeken?

 • Je moet jouw bezoek vooraf reserveren, ofwel telefonisch (02/474.70.50) ofwel via onze website (www.planetarium.be).
  Gezien wij slechts een beperkt aantal bezoekers mogen toelaten om de afstandsregel te kunnen respecteren, is een reservatie voor een planetariumfilm verplicht. Zonder een geldig reservatiebewijs kunnen wij je niet toelaten tot de koepelzaal, zelfs als je reeds in het bezit bent van een gratis ticket of een ticket met korting.
 • Je mag ons bezoeken ofwel met jouw gezinsbubbel ofwel met maximaal 3 personen.
 • Kom niet vroeger dan 30 minuten en niet later dan 10 minuten voor de start van de voorstelling. De film begint stipt op tijd, het is niet mogelijk om nog toegang te krijgen tot de koepelzaal éénmaal de film begonnen is. Het is spijtig genoeg ook niet mogelijk om na de voorstelling lang te blijven.
 • Gelieve na de voorstelling te blijven zitten tot onze planetariumcollega je teken geeft dat je kan opstaan om de koptelefoon in te leveren.
 • Ontsmet jouw handen bij het binnenkomen (alcoholgel is beschikbaar).
 • Hou ten minste 1,5 m afstand van andere personen.
 • Betaal jouw inkomtickets electronisch.
  Wij aanvaarden Bancontact, VISA en MasterCard.
 • Het is verplicht om een mondmasker te dragen in het Planetarium (uitgezonderd kinderen onder de 12 jaar).
 • Kijken mag, aankomen niet
  Tot onze spijt mogen onze interactieve opstellingen niet gebruikt worden.
 • Het Planetarium team is er om je te helpen !
  Bedankt om onze instructies op te volgen, om de koepelzaal binnen en buiten te gaan volgens de markeringen en om jouw aangewezen plek in de koepelzaal in te nemen.
 • Onze collega’s van de poetsdienst nemen alle maatregelen van onderhoud en ontsmetting ter harte, zodat je kan genieten van een zorgeloos bezoek.

International Asteroid Day – 30/06

‘International Asteroid Day’, een dag om stil te staan bij asteroïden – hun rol in de vorming van ons zonnestelsel, hoe we hun grondstoffen kunnen gebruiken, hoe asteroïden ons kunnen helpen in onze toekomstige exploraties van het heelal en tenslotte hoe we onze planeet kunnen beschermen tegen asteroïden.

Normaal organiseert het Planetarium altijd een lezing met Alex Karl, één van de vele asteroïden ‘spotters’ die onze Aarde beschermt tegen de risico’s van een asteroïde impact.
Deze keer bieden wij u de lezing digitaal aan.

Meer informatie over Asteroid Day vind je op hun website.

Planetarium@Home

Omdat wij jullie nog niet mogen verwelkomen in het Planetarium voor één van onze prachtige planetariumfilms in onze koepel, bieden we een alternatief aan.
De Planetarium@Home versie : een planetariumfilm bij u thuis. Verschillende productiefirma’s zijn zo vriendelijk een aantal van hun films voorlopig gratis aan te bieden op het Vimeo platform.
Hieronder vindt u de lijst met de films en de taal waarin ze respectievelijk beschikbaar zijn.
Tot onze spijt zijn er niet zoveel in het Nederlands beschikbaar. Maar we hopen dat het jullie er toch veel plezier aan beleven !

MARS1001

Het is 2031 en we maken live de eerste bemande vlucht naar Mars mee! Zes astronauten zijn klaar voor de reis van hun leven en hun verblijf op de rode planeet. Maar zo’n ongelooflijke reis door de donkere, koude ruimte is uiteraard niet zonder gevaar…
in Nederlands
in English
auf Deutsch

The Zula Patrol: Down To Earth

Tijdens een fossielenjacht vindt The Zula Patrol bewijs dat de schurkachtige Deliria Delight terug in de tijd is gereisd naar de prehistorie van de Aarde om illegaal giftig afval te dumpen. De Zula Patrouilleurs moeten haar vinden en vangen, voordat haar acties catastrofale gevolgen hebben. Daarbij leren onze helden alles over de vorming en de ontwikkeling van de Aarde, en alle levensvormen.
in English

Invaders of Mars!

We verkennen het Martiaanse oppervlak met onze satellieten en gebruiken de verzamelde gegevens om de rode planeet te verkennen. We vliegen over immense ravijnen en vulkanen, dalen af in het ijs van een Martiaanse poolkap en worden verblind door wervelende stofstormen. We ontdekken een hele nieuwe wereld die de rode planeet Mars is.
in English
en français

Dynamic Earth

Dynamic Earth verkent de interne werking van onze Aarde: de atmosfeer, de oceanen en de biosfeer. Met visualisaties op basis van satellietbeelden en geavanceerde simulaties volgen we de energie die van de Zon komt en die ons klimaat mee vormgeeft.
in English
en français
auf Deutsch

Hubble 30 jaar !

De afbeelding toont de enorme nevel NGC 2014 en zijn buur NGC 2020 welke onderdeel uitmaken van een groot stervormingsgebied in de Grote Magelhaense Wolk, een satellietsterrenstelsel van de Melkweg, ongeveer 163.000 lichtjaren van de aarde vandaan. De afbeelding wordt ook wel het ‘Kosmische Rif’ genoemd, omdat deze veel weg heeft van een onderzeese wereld.
Image credit: NASA/ESA/STScI

Knutseltijd !
Knutsel een papieren model 📐of een PVC-model van de Hubble ruimtetelescoop 🛰 ineen :

Papieren model
PVC-model
Copyright: produced by NASA & Space Telescope Science Institute (STScI)
Maak een foto van uw model en deel het met ons op onze Facebook pagina Planetarium Bruxelles / Brussel

Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de ruimtetelescoop Hubble, heeft het Planetarium Brussel zijn oor te luisteren gelegd bij astrofysici van de Koninklijke Sterrenwacht van België, bij amateurastronomen en ook bij onze eerste Belgische astronaut Dirk Frimout.
We vragen hun mening over de bijdrage van Hubble aan de sterrenkunde en aan het ruimtevaart onderzoek.

Klik en luister :
Dirk Frimout, astronaut (NL)
Alex Lobel, astrofysicus KSB (NL)
Francis Meeus, wetenschapscommunicator MIRA (NL)
Peter van Hoof, astrofysicus KSB (NL)
Dirk Frimout, astronaut (FR)
Raoul Lannoy, amateur astronoom Astrovega (FR)

U kan hun videos ook bekijken op ons YouTube kanaal Planetarium BE.

NASA/ESA Hubble Space Telescope (copyright ESA/Hubble)

RSS ESO nieuws

 • Oogstrelende ruimtevlinder vastgelegd door ESO-telescoop 30 juli 2020
  Met zijn symmetrische uiterlijk, prachtige kleuren en subtiele patronen doet deze bel van gas, die bekendstaat als NGC 2899, denken aan een vlinder die langs de hemel fladdert. Het object, hier op een nieuwe opname van ESO’s Very Large Telescope (VLT), is nooit eerder zo gedetailleerd in beeld gebracht. Zelfs de zwakke randen van deze […]
 • ESO-telescoop maakt eerste opname ooit van een meervoudig planetenstelsel rond een zonachtige ster 22 juli 2020
  De Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft de allereerste opname gemaakt van een jonge, zonachtige ster die in het gezelschap is van twee reuzenplaneten. Opnamen van stelsels met meerdere exoplaneten zijn heel zeldzaam en tot nu toe hadden astronomen bij een ster die vergelijkbaar is met de zon nooit meer […]
 • Een kosmisch mysterie: ESO-telescoop registreert de verdwijning van een zware ster 30 juni 2020
  Met behulp van de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht hebben astronomen de verdwijning opgemerkt van een instabiele massarijke ster in een klein sterrenstelsel. De wetenschappers denken dat dit erop wijst dat de ster minder helder is geworden en deels verduisterd is door stof. Een alternatieve verklaring is dat de ster is […]
 • Hete sterren worden geteisterd door reusachtige magnetische velden, zo blijkt uit ESO-data 01 juni 2020
  Astronomen die gebruik maken van telescopen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) hebben reusachtige vlekken ontdekt op de oppervlakken van extreem hete sterren die zich in sterrenhopen verschuilen. De sterren worden niet alleen geteisterd door magnetische vlekken, sommige produceren ook ‘supervlammen’ – explosies van energie die enkele miljoenen keren heviger zijn dan vergelijkbare erupties op […]
 • ESO-telescoop ziet tekenen van de geboorte van een planeet 20 mei 2020
  Waarnemingen met de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) laten duidelijke tekenen zien van de vorming van een planeet. In de dichte schijf van stof en gas rond de jonge ster AB Aurigae hebben astronomen een opvallende spiraalstructuur met een ‘knik’ ontdekt die de plek aangeeft waar zich mogelijk een planeet […]
 • ESO-instrument ontdekt meest nabije zwarte gat 06 mei 2020
  Een team van astronomen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) en andere instituten heeft een zwart gat opgespoord op slechts duizend lichtjaar van de aarde. Daarmee bevindt dit zwarte gat, dat deel uitmaakt van een drievoudig systeem dat waarneembaar is met het blote oog, zich dichter bij ons zonnestelsel dan alle andere die tot nu […]
 • ESO-telescoop ziet ster dansen rond superzwaar zwart gat 16 april 2020
  Waarnemingen met ESO’s Very Large Telescope (VLT) hebben voor het eerst aangetoond dat een ster die in een baan om het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg draait precies zo beweegt als Einsteins algemene relativiteitstheorie voorspelt. Zijn baan is rozetvormig in plaats van elliptisch, zoals Newtons zwaartekrachttheorie suggereert. Dit resultaat, waarnaar lang […]
 • ESO-telescoop doet waarnemingen van exoplaneet waar het ijzer regent 11 maart 2020
  Onderzoekers die gebruik maken van ESO’s Very Large Telescope (VLT) hebben een exotische exoplaneet waargenomen waar vermoedelijk regens van ijzer voorkomen. Aan de dagzijde van de ultrahete reuzenplaneet lopen de temperaturen op tot boven de 2400 graden Celsius – hoog genoeg om metalen te doen verdampen. Krachtige winden transporteren de ijzerdamp naar de nachtzijde, waar […]
 • Nieuw ESO-onderzoek taxeert de gevolgen van satellietconstellaties voor astronomische waarnemingen 05 maart 2020
  Astronomen hebben onlangs hun zorgen uitgesproken over de effecten van grote satellietconstellaties op het wetenschappelijk onderzoek. Om een betere inschatting te kunnen maken van de gevolgen van deze constellaties voor astronomische waarnemingen, heeft ESO opdracht gegeven voor een onderzoek dat zich vooral richt op waarnemingen op visuele en infrarode golflengten met ESO-telescopen, maar ook andere […]
 • ESO-telescoop bekijkt het oppervlak van zwakke Betelgeuze 14 februari 2020
  Met behulp van ESO’s Very Large Telescope (VLT) hebben astronomen het unieke afzwakken van Betelgeuze, een rode superreuzenster in het sterrenbeeld Orion, vastgelegd. De prachtige nieuwe opnamen van het oppervlak van de ster laten zien dat de rode superreus niet alleen minder licht geeft, maar ook van vorm lijkt te veranderen.