Beste bezoeker,

vergeet niet te reserveren

U kan reserveren door te bellen naar 02/474.70.50 (ma – vr van 9.30u - 16.30u)
Of door uw aanvraag te mailen naar resplan@planetarium.be

Met volgende gegevens:
datum / welke film / naam / aantal bezoekers / telefoonnummer

Nieuws

Het Planetarium corona-proof bezoeken

Wij ontvangen u helemaal corona-proof, volgens onderstaande afspraken.

 • Je moet jouw bezoek vooraf reserveren via telefoon 02/474.70.50 (ma – vr van 9.30u tot 16.30u) of per mail (resplan@planetarium.be). Vergeet zeker niet ook je telefoonnummer door te geven.
  Gezien wij slechts een beperkt aantal bezoekers mogen toelaten om de afstandsregel te kunnen respecteren, is een reservatie voor een planetariumfilm verplicht. Zonder een geldig reservatiebewijs kunnen wij je niet toelaten tot de koepelzaal, zelfs als je reeds in het bezit bent van een gratis ticket of een ticket met korting.
 • Je mag ons bezoeken met jouw gezinsbubbel volgens de veiligheidsmaatregelen opgelegd door de federale overheid.
 • Kom niet vroeger dan 30 minuten en niet later dan 10 minuten voor de start van de voorstelling. De film begint stipt op tijd, het is niet mogelijk om nog toegang te krijgen tot de koepelzaal éénmaal de film begonnen is. Het is spijtig genoeg ook niet mogelijk om na de voorstelling lang te blijven.
 • Ontsmet jouw handen bij het binnenkomen (alcoholgel is beschikbaar).
 • Hou ten minste 1,5 m afstand van andere personen.
 • Betaal jouw inkomtickets electronisch.
  Wij aanvaarden Bancontact, VISA en MasterCard.
 • Het is verplicht om een mondmasker te dragen in het Planetarium (uitgezonderd kinderen onder de 12 jaar).
 • Kijken mag, aankomen niet
  Tot onze spijt mogen onze interactieve opstellingen niet gebruikt worden.
 • Het Planetarium team is er om je te helpen !
  Bedankt om onze instructies op te volgen, om de koepelzaal binnen en buiten te gaan volgens de markeringen en om jouw aangewezen plek in de koepelzaal in te nemen.
 • Onze collega’s van de poetsdienst nemen alle maatregelen van onderhoud en ontsmetting ter harte, zodat je kan genieten van een zorgeloos bezoek.

Gedeeltelijke zonsverduistering – donderdag 10/06/2021

Schematisch verloop van de zonsverduistering op 10 juni 2021, gezien vanuit Brussel.

Op 10 juni zullen we een gedeeltelijke zonsverduistering kunnen waarnemen in België.  Kom naar het Planetarium om dit visuele spektakel op een veilige manier te kunnen observeren. Van 11u tot 14u staan onze deuren open.

Observeer de gedeeltelijke zonsverduistering via onze telescoop of via de livestream, krijg uitleg van onze wetenschappers wat een zonsverduistering juist is en hoe en wanneer deze zich voordoen en in onze koepel trakteren we je op een simulatie van deze zonsverduistering met extra uitleg.

Vanaf 11.17u begint het, de Zon staat dan in het oost – zuidoosten. Naarmate de Zon hoger aan de hemel komt te staan, neemt de bedekkingsgraad stilaan toe. Om 12.19u is de verduistering maximaal, 26% van de Zon zal bedekt zijn. Vervolgens verdwijnt de Maan geleidelijk van voor de Zon tot het laatste moment van contact om 13.25u.

Let op : kijk nooit zonder bescherming rechtstreeks in de Zon !!!

Foto van een zonsverduistering geobserveerd vanuit de ruimte, met de Proba2 satelliet.
Copyright: KSB – ESA

Praktische info

Donderdag 10 juni 2021, van 11 u. tot 14 u.
Planetarium Brussel, Boechoutlaan 10, 1020 Brussel
Inkom: gratis
Reservatie niet nodig

Rendez-vous @ Planetarium

Een sensationele reis die de
geheimen van ons universum ontsluiert

Zaterdag 19 juni @ 17 u. – Reeds uitverkocht !

Door het enorme succes zijn onze beide Rendez-vous avonden reeds uitverkocht. Omdat wij heel strikt werken volgende de veiligheidsmaatregelen en slechts een beperkt aantal bezoekers mogen ontvangen. Bedankt voor uw begrip. In het najaar komen er nieuwe data voor de rendez-vous hou onze website in de gaten !

Enkele keren per jaar organiseert het Planetarium
 voor jou een “Rendez-vous met de sterren”.
Kijk je graag naar de nachtelijke sterrenhemel maar loop je een beetje verloren tussen al die sterren? Dan zit je goed op onze rendez-vous avond.

Zowel met behulp van de traditionele Zeiss projector als met de oneindige mogelijkheden van de digitale sterrenprojectie, zullen we je wegwijs maken in ons prachtige universum. Droom je ervan om de diepten van de kosmos op te zoeken of wil je simpelweg wegdromen bij de mythologische verhalen van de sterrenbeelden?
Onze “Sterrengids” van de avond zal trachten ieders nieuwsgierigheid te beantwoorden.

Data voorjaar 2021:

 • Zaterdag 17 april @ 17 u.
 • Zaterdag 19 juni @ 17 u.

Duur: ongeveer 2 uur
Voor wie ? Voor iedereen vanaf 12 jaar
Inkom
: € 8 (volwassenen) en € 6 (studenten en senioren)
Let op: Zorg dat u ten laatste om 16.45u aanwezig bent om uw ticket te kopen. (geen toegang meer mogelijk na het sluiten van de deuren).

Inschrijven verplicht: bel naar 02/474.70.50 of mail naar resplan @ planetarium.be met vermelding van uw naam, aantal personen en telefoonnummer.

Bij alle activiteiten die het Planetarium organiseert, staat de veiligheid voorop, deze avond is volledig corona-proof :

 • Wij ontvangen slechts 1/3-de van onze normale capaciteit zodat de afstandsregel van 1,5 m. gegarandeerd is.
 • Wij vragen u om uw mondmasker te dragen in het Planetarium.
 • Er is alcoholgel beschikbaar aan de inkom.
 • We bieden geen pauze aan.

Digitale Dag van de Wetenschap – Het was leuk en leerrijk !

Ook het Planetarium heeft zich omgetoverd tot een digitale meester. Alle digitale activiteiten die we gemaakt hebben voor de Dag van de Wetenschap blijven we aanbieden.
Geniet van sterrenkunde in je huiskamer !

 • Maak zelf een sterrenmobiel: Voor de allerkleinsten, een leuke mobiel met een ster, de Maan, onze Zon en een planeet.
  Mooi om vanavond bij weg te dromen ! Klik hier om het model te downloaden en zelf aan de slag te gaan.
 • Heb jij enig idee hoe groot ons heelal is? Met dit eenvoudige DIY opvouwbare zonnestelsel, krijg je een idee hoeveel lege ruimte er wel tussen de planeten zit. download onze PP en ga zelf aan de slag.
 • Misschien wil jij liever alles ontdekken over kometen?
  Hebben jullie deze zomer ook de komeet Neowise kunnen zien ? Zelfs met het blote oog kon je heel goed die typische stofstaart van de komeet zien.
  Maar wat is nu eigenlijk een komeet en vanwaar komen ze? Luister mee naar de lezing “Sneeuwballengevecht in de ruimte”.
 • Of wil je graag wat meer actie, ga dan naar onze show “Mysterieuze kometen ?!” waarbij we een komeet b(r)ouwen !
 • En om je deze winter-avonden bezig te houden, nemen we je mee op ontdekking langs de sterrenbeelden en de planeten die zichtbaar zijn  op de avond van 22 november, Kijk omhoog !
 • AstroSounds, een Citizen Science project, nodigt iedere burger uit, jong en oud, om ‘sterrenluisteraar’ 🎧 te worden.
  Jawel, sterren ✨ trillen zoals muziekinstrumenten 🎻, en het geluid van deze trillingen kan je beluisteren en op basis daarvan kan je de sterren klasseren.
  Ontdek dit interessante project.

Heb je zin ? Klik hier om alle info te vinden van de Planetarium activiteiten.
De activiteiten van alle andere partners vind je terug op één website : www.dagvandewetenschap.be

De Dag van de Wetenschap is een Vlaams initiatief dus al deze activiteiten worden in het Nederlands aangeboden.
#dvdw2020

RSS ESO nieuws

 • Onverwachte dampen van zware metalen aangetroffen in kometen in ons zonnestelsel – en daarbuiten 19 mei 2021
  Nieuw onderzoek door een Belgisch team, dat gebruik maakte van gegevens van de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), heeft uitgewezen dat in de atmosferen van kometen ijzer en nikkel voorkomen – zelfs in die op grote afstand van de zon. Onafhankelijk onderzoek door een Pools team, ook gebaseerd op ESO-gegevens, […]
 • Nieuwe telescoop op ESO’s La Silla-sterrenwacht zal aarde helpen beschermen tegen gevaarlijke planetoïden 27 april 2021
  Als onderdeel van de wereldwijde inspanning om objecten in de buurt van de aarde op te sporen en te herkennen, is op de ESO-sterrenwacht op La Silla in Chili de Test-Bed Telescope 2 (TBT2) van het Europese ruimteagentschap ESA in gebruik genomen. Samen met zijn evenknie op het noordelijk halfrond zal de TBT2 de hemel […]
 • Eerste interstellaire komeet is mogelijk de meest ongerepte die ooit is gevonden 30 maart 2021
  Nieuwe waarnemingen met de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) wijzen erop dat de komeet 2I/Borisov – de tweede en meest recente interstellaire bezoeker aan ons zonnestelsel – een van de meest ongerepte is die ooit is waargenomen. Astronomen vermoeden dat de komeet hoogstwaarschijnlijk nooit eerder in de buurt van een […]
 • Astronomen brengen magnetische velden aan rand van zwart gat in M87 in beeld 24 maart 2021
  De Event Horizon Telescope (EHT) samenwerking, die de allereerste foto van een zwart gat maakte, heeft vandaag een nieuwe afbeelding van het massarijke object in het centrum van het sterrenstelsel M87 gepresenteerd. Ze toont hoe dit object er in gepolariseerd licht uitziet. Het is voor het eerst dat het astronomen is gelukt om polarisatie – […]
 • Voor het eerst krachtige stratosferische winden gemeten op Jupiter 18 maart 2021
  Met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), waarin de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) partner is, heeft een team van astronomen voor het eerst rechtstreeks windsnelheden gemeten in het middelste deel van de atmosfeer van Jupiter. Door de nasleep te analyseren van een botsing met een komeet in de jaren 90 van de vorige […]
 • Verste quasar met krachtige radiojets ontdekt 08 maart 2021
  Met behulp van de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) hebben astronomen de verst bekende bron van radiostraling ontdekt en onderzocht. Het gaat om een ‘radio-luide’ quasar – een helder object met krachtige jets dat straling op radiogolflengten uitzendt – die zo ver weg is dat zijn licht er 13 miljard […]
 • Raadselachtig ritmisch stelsel van zes exoplaneten stelt planeetvormingstheorieën op de proef 25 januari 2021
  Met behulp van een combinatie van telescopen, waaronder de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), hebben astronomen een stelsel van zes exoplaneten ontdekt, waarvan er vijf in een bijzonder ritme om hun moederster cirkelen. De onderzoekers denken dat het stelsel belangrijke aanwijzingen kan verschaffen over de manier waarop planeten, waaronder die […]
 • ALMA neemt een botsend sterrenstelsel waar dat het vermogen om sterren te vormen kwijtraakt 11 januari 2021
  Sterrenstelsels beginnen te ‘sterven’ wanneer ze stoppen met het vormen van nieuwe sterren, maar tot nu toe was het begin van dit proces bij een ver sterrenstelsel nog nooit duidelijk gezien. Met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), waarin de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) een partner is, hebben astronomen nu een sterrenstelsel waargenomen […]
 • Sterren en schedels: nieuwe ESO-opname toont griezelige nevel 30 oktober 2020
  Dit vluchtige overblijfsel van een lang geleden gestorven ster, in de buik van de Walvis, vertoont een verontrustende gelijkenis met een schedel die in de ruimte zweeft. Deze nieuwe, verbazingwekkend gedetailleerde opname van de griezelige Schedelnevel, in prachtige bloeddoorlopen kleuren, is gemaakt met ESO’s Very Large Telescope (VLT). Deze planetaire nevel is de eerste waarvan […]
 • Dood door ‘spaghettificatie’: ESO-telescopen leggen laatste ogenblikken vast van ster die door een zwart gat wordt verzwolgen 12 oktober 2020
  Met behulp van telescopen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) en andere organisaties hebben astronomen de zeldzame uitbarsting van licht waargenomen van een ster die door een superzwaar zwart gat aan flarden wordt getrokken. Het verschijnsel, dat een tidal disruption event wordt genoemd, was met een afstand van iets meer dan 215 miljoen lichtjaar het […]