Het Planetarium is momenteel gesloten omwille van een technische panne.
Wij excuseren ons voor dit ongemak.

Nieuws

Het Planetarium corona-proof bezoeken

Wij ontvangen we u helemaal corona-proof, volgens onderstaande afspraken.

 • Je moet jouw bezoek vooraf reserveren, ofwel telefonisch (02/474.70.50) ofwel via onze website (www.planetarium.be).
  Gezien wij slechts een beperkt aantal bezoekers mogen toelaten om de afstandsregel te kunnen respecteren, is een reservatie voor een planetariumfilm verplicht. Zonder een geldig reservatiebewijs kunnen wij je niet toelaten tot de koepelzaal, zelfs als je reeds in het bezit bent van een gratis ticket of een ticket met korting.
 • Je mag ons bezoeken ofwel met jouw gezinsbubbel ofwel met maximaal 3 personen.
 • Kom niet vroeger dan 30 minuten en niet later dan 10 minuten voor de start van de voorstelling. De film begint stipt op tijd, het is niet mogelijk om nog toegang te krijgen tot de koepelzaal éénmaal de film begonnen is. Het is spijtig genoeg ook niet mogelijk om na de voorstelling lang te blijven.
 • Ontsmet jouw handen bij het binnenkomen (alcoholgel is beschikbaar).
 • Hou ten minste 1,5 m afstand van andere personen.
 • Betaal jouw inkomtickets electronisch.
  Wij aanvaarden Bancontact, VISA en MasterCard.
 • Het is verplicht om een mondmasker te dragen in het Planetarium (uitgezonderd kinderen onder de 12 jaar).
 • Kijken mag, aankomen niet
  Tot onze spijt mogen onze interactieve opstellingen niet gebruikt worden.
 • Het Planetarium team is er om je te helpen !
  Bedankt om onze instructies op te volgen, om de koepelzaal binnen en buiten te gaan volgens de markeringen en om jouw aangewezen plek in de koepelzaal in te nemen.
 • Onze collega’s van de poetsdienst nemen alle maatregelen van onderhoud en ontsmetting ter harte, zodat je kan genieten van een zorgeloos bezoek.

COME♡BACK

Vertelavond met
Pieter De Buysser
«Hoe opnieuw te beginnen ?»

Donderdag 1 oktober 2020 om 20 u.
(deuren open v.a. 19.30 u.)

We komen terug, de deuren gaan weer open, en we kunnen opnieuw beginnen. Maar hoe doe je dat, een nieuw begin maken?
Geen betere plek dan de sterrenhemel van het Brussels Planetarium om je te vermaken met verhalen over een nieuw begin. Terwijl we stomverwonderd kijken naar het schouwspel van sterren en planeten, luisteren we naar de meest inspirerende, spannende, grappige, poëtische ontstaansverhalen die de mens door de eeuwen heen heeft verteld. Want een begin maken is een kunst waarmee we niet van nul af aan moeten beginnen.

Pieter De Buysser duikt in de schat aan ontstaansverhalen en leest voor u de meest verrassende, tijdloze, actuele en levendige legendes over het maken van een begin. Op het ritme van het wentelen van sterren en planeten, worden je de mooiste ontstaansverhalen verteld.

Copyright: Danny Willems

Talen: Nederlands
Tickets: € 8 / € 4
Tickets moeten vooraf aangekocht worden via ComeBack – website
Organisatie: Planetarium Brussel met de steun van Innoviris in het kader van het COME♡BACK project van BrusselsMuseums

International Asteroid Day – 30/06

‘International Asteroid Day’, een dag om stil te staan bij asteroïden – hun rol in de vorming van ons zonnestelsel, hoe we hun grondstoffen kunnen gebruiken, hoe asteroïden ons kunnen helpen in onze toekomstige exploraties van het heelal en tenslotte hoe we onze planeet kunnen beschermen tegen asteroïden.

Normaal organiseert het Planetarium altijd een lezing met Alex Karl, één van de vele asteroïden ‘spotters’ die onze Aarde beschermt tegen de risico’s van een asteroïde impact.
Deze keer bieden wij u de lezing digitaal aan.

Meer informatie over Asteroid Day vind je op hun website.

Planetarium@Home

Omdat wij jullie nog niet mogen verwelkomen in het Planetarium voor één van onze prachtige planetariumfilms in onze koepel, bieden we een alternatief aan.
De Planetarium@Home versie : een planetariumfilm bij u thuis. Verschillende productiefirma’s zijn zo vriendelijk een aantal van hun films voorlopig gratis aan te bieden op het Vimeo platform.
Hieronder vindt u de lijst met de films en de taal waarin ze respectievelijk beschikbaar zijn.
Tot onze spijt zijn er niet zoveel in het Nederlands beschikbaar. Maar we hopen dat het jullie er toch veel plezier aan beleven !

MARS1001

Het is 2031 en we maken live de eerste bemande vlucht naar Mars mee! Zes astronauten zijn klaar voor de reis van hun leven en hun verblijf op de rode planeet. Maar zo’n ongelooflijke reis door de donkere, koude ruimte is uiteraard niet zonder gevaar…
in Nederlands
in English
auf Deutsch

The Zula Patrol: Down To Earth

Tijdens een fossielenjacht vindt The Zula Patrol bewijs dat de schurkachtige Deliria Delight terug in de tijd is gereisd naar de prehistorie van de Aarde om illegaal giftig afval te dumpen. De Zula Patrouilleurs moeten haar vinden en vangen, voordat haar acties catastrofale gevolgen hebben. Daarbij leren onze helden alles over de vorming en de ontwikkeling van de Aarde, en alle levensvormen.
in English

Invaders of Mars!

We verkennen het Martiaanse oppervlak met onze satellieten en gebruiken de verzamelde gegevens om de rode planeet te verkennen. We vliegen over immense ravijnen en vulkanen, dalen af in het ijs van een Martiaanse poolkap en worden verblind door wervelende stofstormen. We ontdekken een hele nieuwe wereld die de rode planeet Mars is.
in English
en français

Dynamic Earth

Dynamic Earth verkent de interne werking van onze Aarde: de atmosfeer, de oceanen en de biosfeer. Met visualisaties op basis van satellietbeelden en geavanceerde simulaties volgen we de energie die van de Zon komt en die ons klimaat mee vormgeeft.
in English
en français
auf Deutsch

Hubble 30 jaar !

De afbeelding toont de enorme nevel NGC 2014 en zijn buur NGC 2020 welke onderdeel uitmaken van een groot stervormingsgebied in de Grote Magelhaense Wolk, een satellietsterrenstelsel van de Melkweg, ongeveer 163.000 lichtjaren van de aarde vandaan. De afbeelding wordt ook wel het ‘Kosmische Rif’ genoemd, omdat deze veel weg heeft van een onderzeese wereld.
Image credit: NASA/ESA/STScI

Knutseltijd !
Knutsel een papieren model 📐of een PVC-model van de Hubble ruimtetelescoop 🛰 ineen :

Papieren model
PVC-model
Copyright: produced by NASA & Space Telescope Science Institute (STScI)
Maak een foto van uw model en deel het met ons op onze Facebook pagina Planetarium Bruxelles / Brussel

Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de ruimtetelescoop Hubble, heeft het Planetarium Brussel zijn oor te luisteren gelegd bij astrofysici van de Koninklijke Sterrenwacht van België, bij amateurastronomen en ook bij onze eerste Belgische astronaut Dirk Frimout.
We vragen hun mening over de bijdrage van Hubble aan de sterrenkunde en aan het ruimtevaart onderzoek.

Klik en luister :
Dirk Frimout, astronaut (NL)
Alex Lobel, astrofysicus KSB (NL)
Francis Meeus, wetenschapscommunicator MIRA (NL)
Peter van Hoof, astrofysicus KSB (NL)
Dirk Frimout, astronaut (FR)
Raoul Lannoy, amateur astronoom Astrovega (FR)

U kan hun videos ook bekijken op ons YouTube kanaal Planetarium BE.

NASA/ESA Hubble Space Telescope (copyright ESA/Hubble)

RSS ESO nieuws

 • Mogelijke indicator van leven ontdekt op Venus 14 september 2020
  Een internationaal team van astronomen heeft vandaag de ontdekking bekendgemaakt van een zeldzaam molecuul – fosfine – in de wolken van Venus. Op aarde wordt dit gas alleen geproduceerd door de industrie of door micro-organismen die in zuurstofvrije milieus gedijen. Astronomen speculeren al tientallen jaren over de mogelijkheid dat hoge wolken op Venus een broedplaats […]
 • Nieuwe waarnemingen tonen planeet-vormende schijf die door zijn drie centrale sterren uit elkaar getrokken is 03 september 2020
  Een team van astronomen heeft het eerste directe bewijs gevonden dat groepjes sterren hun planeet-vormende schijf aan flarden kunnen scheuren. Het resultaat is een kromgetrokken schijf met gekantelde ringen. Dit nieuwe onderzoek wijst erop dat zich in de gekantelde ringen rond meervoudige sterren exotische planeten, vergelijkbaar met Tatooine in de Star Wars-films, kunnen vormen. De […]
 • ALMA ziet verste dubbelganger van de Melkweg 12 augustus 2020
  Astronomen die gebruikmaken van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), waar de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) partner in is, hebben een extreem ver en dus zeer jong sterrenstelsel ontdekt dat verrassend veel op onze Melkweg lijkt. Het stelsel is zo ver weg dat zijn licht er meer dan 12 miljard jaar over heeft gedaan om […]
 • Oogstrelende ruimtevlinder vastgelegd door ESO-telescoop 30 juli 2020
  Met zijn symmetrische uiterlijk, prachtige kleuren en subtiele patronen doet deze bel van gas, die bekendstaat als NGC 2899, denken aan een vlinder die langs de hemel fladdert. Het object, hier op een nieuwe opname van ESO’s Very Large Telescope (VLT), is nooit eerder zo gedetailleerd in beeld gebracht. Zelfs de zwakke randen van deze […]
 • ESO-telescoop maakt eerste opname ooit van een meervoudig planetenstelsel rond een zonachtige ster 22 juli 2020
  De Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft de allereerste opname gemaakt van een jonge, zonachtige ster die in het gezelschap is van twee reuzenplaneten. Opnamen van stelsels met meerdere exoplaneten zijn heel zeldzaam en tot nu toe hadden astronomen bij een ster die vergelijkbaar is met de zon nooit meer […]
 • Een kosmisch mysterie: ESO-telescoop registreert de verdwijning van een zware ster 30 juni 2020
  Met behulp van de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht hebben astronomen de verdwijning opgemerkt van een instabiele massarijke ster in een klein sterrenstelsel. De wetenschappers denken dat dit erop wijst dat de ster minder helder is geworden en deels verduisterd is door stof. Een alternatieve verklaring is dat de ster is […]
 • Hete sterren worden geteisterd door reusachtige magnetische velden, zo blijkt uit ESO-data 01 juni 2020
  Astronomen die gebruik maken van telescopen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) hebben reusachtige vlekken ontdekt op de oppervlakken van extreem hete sterren die zich in sterrenhopen verschuilen. De sterren worden niet alleen geteisterd door magnetische vlekken, sommige produceren ook ‘supervlammen’ – explosies van energie die enkele miljoenen keren heviger zijn dan vergelijkbare erupties op […]
 • ESO-telescoop ziet tekenen van de geboorte van een planeet 20 mei 2020
  Waarnemingen met de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) laten duidelijke tekenen zien van de vorming van een planeet. In de dichte schijf van stof en gas rond de jonge ster AB Aurigae hebben astronomen een opvallende spiraalstructuur met een ‘knik’ ontdekt die de plek aangeeft waar zich mogelijk een planeet […]
 • ESO-instrument ontdekt meest nabije zwarte gat 06 mei 2020
  Een team van astronomen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) en andere instituten heeft een zwart gat opgespoord op slechts duizend lichtjaar van de aarde. Daarmee bevindt dit zwarte gat, dat deel uitmaakt van een drievoudig systeem dat waarneembaar is met het blote oog, zich dichter bij ons zonnestelsel dan alle andere die tot nu […]
 • ESO-telescoop ziet ster dansen rond superzwaar zwart gat 16 april 2020
  Waarnemingen met ESO’s Very Large Telescope (VLT) hebben voor het eerst aangetoond dat een ster die in een baan om het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg draait precies zo beweegt als Einsteins algemene relativiteitstheorie voorspelt. Zijn baan is rozetvormig in plaats van elliptisch, zoals Newtons zwaartekrachttheorie suggereert. Dit resultaat, waarnaar lang […]