Covid Safe Ticket
Vanaf 15 oktober moet elke bezoeker van 16 jaar en ouder een geldig Covid Safe Ticket (CST) kunnen voorleggen om het Planetarium te bezoeken. Voor schoolgroepen geldt deze regel niet, voor hen blijft evenwel het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 6 jaar.
Voor meer info over het hoe en wat van CST: https://coronavirus.brussels/nl/covid-safe-ticket-brussels/

Nieuws

Rendez-vous @ Planetarium

Een sensationele reis die de geheimen van ons universum ontsluiert

Zaterdag 19 februari @ 17 u.
Zaterdag 23 april @ 17 u.

Enkele keren per jaar organiseert het Planetarium
 voor jou een “Rendez-vous met de sterren”.
Kijk je graag naar de nachtelijke sterrenhemel maar loop je een beetje verloren tussen al die sterren? Dan zit je goed op onze rendez-vous avond.

Met behulp van de oneindige mogelijkheden met onze digitale sterrenprojectie, maken we je wegwijs in ons prachtige universum. Droom je ervan om de diepten van de kosmos op te zoeken of wil je simpelweg wegdromen bij de mythologische verhalen van de sterrenbeelden?
Onze “Sterrengids” van de avond zal trachten ieders nieuwsgierigheid te beantwoorden.

Data najaar 2021:

 • Zaterdag 9 oktober @ 17 u.
 • Zaterdag 18 december @ 17 u.

Duur: ongeveer 2 uur
Voor wie ? Voor iedereen vanaf 12 jaar
Inkom
: € 8 (volwassenen) en € 6 (studenten en senioren)
Let op: Zorg dat u ten laatste om 16.45u aanwezig bent om uw ticket te kopen. (geen toegang meer mogelijk na het sluiten van de deuren).

Inschrijven verplicht: bel naar 02/474.70.50 of mail naar resplan @ planetarium.be met vermelding van uw naam, aantal personen en telefoonnummer.

Bij alle activiteiten die het Planetarium organiseert, staat de veiligheid voorop, deze avond is volledig corona-proof :

 • In onze grote koepelzaal kan u telkens 2 stoelen vrijlaten tussen de bubbels van de bezoekers zodat de afstandsregel van 1,5 m. gegarandeerd is.
 • Wij vragen u om uw mondmasker te dragen in het Planetarium (vanaf 6 jaar).
 • Er is alcoholgel beschikbaar aan de inkom.
 • We bieden geen pauze aan.

Het Planetarium corona-proof bezoeken

Wij ontvangen u helemaal corona-proof, volgens onderstaande afspraken.

 • Reservatie is niet meer nodig sinds 1 september 2021. Zorg gewoon dat u ten laatste 15 minuten voor de start van de film aanwezig bent.
 • Je mag ons bezoeken volgens de veiligheidsmaatregelen opgelegd door de federale overheid.
 • Kom niet later dan 15 minuten voor de start van de voorstelling. De film begint stipt op tijd, het is niet mogelijk om nog toegang te krijgen tot de koepelzaal éénmaal de film begonnen is. Het is spijtig genoeg ook niet mogelijk om na de voorstelling lang te blijven.
 • Ontsmet jouw handen bij het binnenkomen (alcoholgel is beschikbaar).
 • Hou ten minste 1,5 m afstand van andere personen.
 • Betaal jouw inkomtickets electronisch of cash.
  Wij aanvaarden Bancontact, VISA en MasterCard.
 • Het is verplicht om een mondmasker te dragen in het Planetarium (uitgezonderd kinderen onder de 6 jaar).
 • Het Planetarium team is er om je te helpen !
  Bedankt om onze instructies op te volgen, om de koepelzaal binnen en buiten te gaan volgens de markeringen en om jouw aangewezen plek in de koepelzaal in te nemen.
 • Onze collega’s van de poetsdienst nemen alle maatregelen van onderhoud en ontsmetting ter harte, zodat je kan genieten van een zorgeloos bezoek.

Digitale Dag van de Wetenschap – Het was leuk en leerrijk !

Ook het Planetarium heeft zich omgetoverd tot een digitale meester. Alle digitale activiteiten die we gemaakt hebben voor de Dag van de Wetenschap blijven we aanbieden.
Geniet van sterrenkunde in je huiskamer !

 • Maak zelf een sterrenmobiel: Voor de allerkleinsten, een leuke mobiel met een ster, de Maan, onze Zon en een planeet.
  Mooi om vanavond bij weg te dromen ! Klik hier om het model te downloaden en zelf aan de slag te gaan.
 • Heb jij enig idee hoe groot ons heelal is? Met dit eenvoudige DIY opvouwbare zonnestelsel, krijg je een idee hoeveel lege ruimte er wel tussen de planeten zit. download onze PP en ga zelf aan de slag.
 • Misschien wil jij liever alles ontdekken over kometen?
  Hebben jullie deze zomer ook de komeet Neowise kunnen zien ? Zelfs met het blote oog kon je heel goed die typische stofstaart van de komeet zien.
  Maar wat is nu eigenlijk een komeet en vanwaar komen ze? Luister mee naar de lezing “Sneeuwballengevecht in de ruimte”.
 • Of wil je graag wat meer actie, ga dan naar onze show “Mysterieuze kometen ?!” waarbij we een komeet b(r)ouwen !
 • En om je deze winter-avonden bezig te houden, nemen we je mee op ontdekking langs de sterrenbeelden en de planeten die zichtbaar zijn  op de avond van 22 november, Kijk omhoog !
 • AstroSounds, een Citizen Science project, nodigt iedere burger uit, jong en oud, om ‘sterrenluisteraar’ 🎧 te worden.
  Jawel, sterren ✨ trillen zoals muziekinstrumenten 🎻, en het geluid van deze trillingen kan je beluisteren en op basis daarvan kan je de sterren klasseren.
  Ontdek dit interessante project.

Heb je zin ? Klik hier om alle info te vinden van de Planetarium activiteiten.
De activiteiten van alle andere partners vind je terug op één website : www.dagvandewetenschap.be

De Dag van de Wetenschap is een Vlaams initiatief dus al deze activiteiten worden in het Nederlands aangeboden.
#dvdw2020

International Asteroid Day – 30/06

‘International Asteroid Day’, een dag om stil te staan bij asteroïden – hun rol in de vorming van ons zonnestelsel, hoe we hun grondstoffen kunnen gebruiken, hoe asteroïden ons kunnen helpen in onze toekomstige exploraties van het heelal en tenslotte hoe we onze planeet kunnen beschermen tegen asteroïden.

Normaal organiseert het Planetarium altijd een lezing met Alex Karl, één van de vele asteroïden ‘spotters’ die onze Aarde beschermt tegen de risico’s van een asteroïde impact.
Deze keer bieden wij u de lezing digitaal aan.

Meer informatie over Asteroid Day vind je op hun website.

RSS ESO nieuws

 • De ‘open haard’ van Orion: ESO presenteert nieuwe foto van de Vlamnevel 04 januari 2022
  Orion heeft een spectaculaire vuurwerkshow in petto voor de komende feestdagen. Maar wees gerust, dit iconische sterrenbeeld is niet aan het exploderen. Het ‘vuur’ dat je op deze nieuwe foto van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) ziet, is de Vlamnevel in Orion, vastgelegd op radiogolflengten – een beeld dat absoluut recht doet aan de naam […]
 • ESO-telescopen helpen bij opsporing van grootste groep solitaire planeten tot nu toe 22 december 2021
  Solitaire planeten zijn moeilijk vindbare kosmische objecten met massa’s die vergelijkbaar zijn met die van de planeten in ons zonnestelsel, maar die niet in een baan om een ster draaien: ze zwerven vrij rond. Tot nu toe waren er niet veel bekend, maar een team van astronomen heeft, met behulp van gegevens van verschillende telescopen […]
 • Zie de sterren bewegen rond het superzware zwarte gat van ons Melkwegstelsel 14 december 2021
  De Very Large Telescope Interferometer (VLTI) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft de ‘diepste’ en scherpste beelden tot nu toe gemaakt van de omgeving van het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel. De nieuwe beelden zoomen twintig keer verder in dan vóór de VLTI mogelijk was, en hebben astronomen op het […]
 • ESO-telescoop brengt planeet bij zwaarste sterrenpaar tot nu toe in beeld 08 december 2021
  De Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft een opname gemaakt van een planeet die om b Centauri draait – een dubbelster die met het blote oog waarneembaar is. Dit is het heetste en zwaarste stersysteem tot nu toe waarbij een planeet is aangetroffen. De planeet is ontdekt op een afstand […]
 • ESO-telescoop ontdekt meest nabije paar superzware zwarte gaten tot nu toe 30 november 2021
  Met behulp van de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) hebben astronomen het meest nabije paar superzware zwarte gaten opgespoord dat ooit is waargenomen. De twee objecten bevinden zich ook veel dichter bij elkaar dan alle andere paren superzware zwarte gaten die ooit zijn waargenomen, en zullen uiteindelijk samensmelten tot één […]
 • Zwart gat verstopt zich in sterrenhoop buiten ons Melkwegstelsel 11 november 2021
  Met behulp van de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) hebben astronomen een klein zwart gat buiten ons Melkwegstelsel weten op te sporen, door te kijken naar hoe het de beweging van een ster in zijn nabijheid beïnvloedt. Het is voor het eerst dat deze detectiemethode is gebruikt om een zwart […]
 • Astronomen doen verste detectie van fluor in een sterren-vormend sterrenstelsel 04 november 2021
  Een nieuwe ontdekking werpt licht op de manier waarop fluor – een element dat als fluoride in onze botten en tanden zit – in het heelal wordt geproduceerd. Met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), waarin de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) een partner is, heeft een team van astronomen dit element ontdekt in […]
 • Ontmoet de 42: ESO fotografeert enkele van de grootste planetoïden in ons zonnestelsel 12 oktober 2021
  Met behulp van de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili hebben astronomen opnamen gemaakt van 42 van de grootste objecten in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Nooit eerder is zo’n grote groep planetoïden zo scherp in beeld gebracht. De waarnemingen tonen een breed scala aan eigenaardige vormen, van […]
 • ESO maakt beste opnamen tot nu toe van vreemde ‘hondenkluif’-planetoïde 09 september 2021
  Met behulp van de Very Large Telescope (VLT) van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft een team van astronomen nieuwe opnamen gemaakt van de planetoïde Kleopatra. Dat heeft de meest detailrijke foto’s tot nu toe opgeleverd van deze merkwaardig gevormde planetoïde, die op een hondenkluif lijkt. Het nieuwe onderzoek levert aanwijzingen op over hoe deze […]
 • Nieuwe ESO-waarnemingen bewijzen dat rotsachtige exoplaneet maar half zo zwaar is als Venus 05 augustus 2021
  Een team van astronomen is met behulp van de Very Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili meer te weten gekomen over de planeten rond de nabije ster L 98-59, die overeenkomsten vertonen met de binnenste planeten van ons zonnestelsel. Daaronder bevinden zich een planeet met half zo veel massa als Venus […]